Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Verburg presenteert in Veghel resultaten van onderzoek naar beter eten in de zorg

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) presenteert op maandag 4 oktober de resultaten van het gezondheidsonderzoek dat zij in mei heeft aangekondigd. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de ministeries van LNV en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is door LNV gefinancierd.

In de lokaties Watersteeg in Veghel en Vita Nova in Oss van zorginstelling BrabantZorg hebben 70 deelnemers meegedaan aan een onderzoek dat is uitgevoerd door Wageningen UR en Phliss. Er is tussen 17 mei en 8 augustus onderzocht in hoeverre een aangepaste maaltijd in een andere ambiance een gunstig effect heeft op bewoners in zorginstellingen. Het beoogde effect is dat bewoners minder afvallen, zodat minder (dure) dieetproducten nodig zijn en dat het welbevinden van de bewoners is verhoogd. Minister Verburg zal de resultaten van het onderzoek presenteren, de onderzoekers zullen het resultaat toelichten.

Het wetenschappelijk gedeelte van het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR-Food & Biobased Research. De projectleiding en begeleiding op de zorginstelling was in handen van zorgbedrijf Phliss, die ook een handleiding maakt voor de dagelijkse praktijk op een zorginstelling. Minister Verburg zal bij de presentatie van de opmerkelijke cijfers deze handleiding aan de directie van de zorginstelling overhandigen. Tevens zal de minister een vervolgonderzoek bekendmaken.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd om kennis te nemen van de resultaten en van het vervolgonderzoek en kunnen zich aanmelden bij oderstaand e-mail adres.

Datum: Maandag 4 oktober

Tijd: 15.30u

Lokatie: De Watersteeg, BrabantZorg

Reigerdonk 37, 5467 AN, Veghel

Aanmelden: thijsvanson@minlnv.nl

Noot voor redacties (