Belgische Federale Overheid


8e A SEM-top in Brussel

Datum: 29 september 2010

Maandag 4 en dinsdag 5 oktober 2010 vindt in het prestigieuze kader van het Koninklijk Paleis in het centrum van Brussel de achtste Asia-Europe Meeting (ASEM 8) plaats. De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, onder leiding van Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere, is belast met de voorbereiding ervan.

Deze tweejaarlijkse internationale ontmoeting tussen Staatshoofden en Regeringsleiders van de 27 Lidstaten van de Europese Unie, 16 Aziatische landen, de Europese Commissie en het ASEAN Secretariaat heeft tot doel de dialoog te voeden over grote politieke, economisch financiële en sociaal-culturele vraagstukken en de toenadering tussen deze internationale partners te stimuleren. ASEM 8 zal eveneens de formele toetreding tot ASEM betekenen voor Rusland, Australië en Nieuw-Zeeland.

De inhoudelijke voorbereiding verzorgd door gastland België heeft geresulteerd in een evenwichtig programma over thema's die zowel in Azië als Europa prioritair zijn. De verschillende sessies, zoals bepaald door de deelnemende landen, zullen onder meer handelen over `beheer van de wereldeconomie', `duurzame ontwikkeling', `horizontale vraagstukken zoals mensenrechten, natuurrampen, non-proliferatie en terrorisme en georganiseerde misdaad', `regionale vraagstukken' en `people to people contacten, visibiliteit en toekomst van ASEM'.

Zo goed als alle ASEM partners zullen vertegenwoordig worden op topniveau. Gastland België mag zich dan ook verheugen op de komst van onder meer de Chinese Premier Wen Jiabao, de Koreaanse President Lee Myung-Bak en de Japanse Premier Naoto Kan van Aziatische zijde. Ook van Europese zijde hebben verschillende politieke zwaargewichten hun komst bevestigd, zoals de Franse President Sarkozy, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, de Britse Vice-Premier Nick Clegg, de Spaanse Premier José Luis Zapatero. De Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso neemt vanzelfsprekend deel. De Voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, neemt het op zich om de debatten in goede banen te leiden.

Voor meer informatie over de Asia-Europe Meeting, ASEM 8 en het programma van deze internationale topontmoeting kan men de websites http://www.asem8.be/ en http://www.eutrio.be/ raadplegen.