Technische Universiteit Delft

Zijn emotionele reacties op risicovolle technologie irrationeel?

Hoe moeten we omgaan met emoties als reactie op risicovolle technologie? Zijn ze alleen maar irrationeel? Of laten ze ons juist zien wat we waardevol vinden? Daarover gaat het boek Emotions and Risky Technologies, dat op maandag 4 oktober in Den Haag wordt gepresenteerd.

CO2-opslag en vaccinatie

Ontwikkelingen in bijvoorbeeld nanotechnologie, biotechnologie, ICT en kernfysica kunnen het menselijke welzijn verbeteren, maar kunnen ook risico's voor ons welzijn opleveren, bijvoorbeeld door ongelukken en milieuvervuiling. Recente voorbeelden in Nederland zijn het hernieuwde debat over kernenergie, CO2-opslag onder een woonwijk in Barendrecht en vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Angst

Soms kan technologie dus aanleiding geven tot emoties, zoals angst en verontwaardiging, wat vaak tot conflicten tussen experts en leken leidt. Hoe moeten we nu met deze emoties omgaan in besluitvorming over risicovolle technologie? Dit is een vraag waarmee zowel beleidsmakers als wetenschappers worstelen.

Het nieuwe boek Emotions and Risky Technologies, onder redactie van dr. Sabine Roeser van de TU Delft, laat zien dat emotionele reacties weliswaar soms overtrokken zijn, maar dat ze ons ook helpen de morele aspecten van risicovolle technologie te zien. Het boek bevat toegankelijk geschreven bijdragen van vooraanstaande internationale experts op de gebieden risico, ethiek en emoties.

Presentatie

Het boek is tot stand gekomen onder redactie van Sabine Roeser van de filosofie-afdeling van de TU Delft en het 3TU.Centre for Ethics and Technology. The Ethics of Technological Risk wordt op maandag 4 oktober in Den Haag gepresenteerd. Dan Kahan van de universiteit Yale (VS), die een van de hoofdstukken schreef, zal daarbij een lezing houden over emoties en risicobeleid. Rafaela Hillerbrand van de Technische Universiteit van Aken zal spreken over emoties en de grenzen van puur kwantitatieve risicobenaderingen. Sabine Roeser houdt een presentatie over de legitimiteit van risico-emoties van leken. (Voor het complete programma zie: workshop-website.)

De boekpresentatie vindt plaats op maandag 4 oktober van 14 uur tot 17 uur in het Eden Hotel in Den Haag, Bezuidenhoutseweg 53. Deelname is gratis; graag wel aanmelden bij Henneke Filiz-Piekhaar: H.C.Filiz-Piekhaar@tudelft.nl

Emotions and Risky Technologies, Sabine Roeser (ed.) 2010, Springer, Dordrecht - ISBN: 978-90-481-8646-4.