Gemeente Roermond

Scholen in actie tegen zwerfvuil

Scholieren ruimen zwerfafval op. Leerlingen van diverse scholen komen in oktober in actie tegen zwerfvuil. Naast een uitgebreid educatief programma binden de kinderen ook zelf de strijd aan met zwerfafval. De maand oktober 2010 is gebombardeerd tot campagnemaand. Leerlingen van een viertal scholen in de wijk Kemp-Kitskensberg-Heide en Kapel in t Zand laten dan zien wat ze allemaal doen voor een schone wijk. Buurtbewoners, bedrijven en organisaties helpen hieraan mee. De kinderen vergaren kennis over afval, hergebruik, reiniging en zwerfafval. Zij worden zich zo bewust van hun eigen rol en wat zij zelf kunnen bijdragen aan een schone school en wijk. Tijdens de lessen wordt het lespakket Zwerfafval: mooi niet! behandeld. Ook brengt de milieueducatiemedewerker van de Gemeente Roermond een bezoek aan de scholen. Deze bereidt de leerlingen voor op de opruimdag, die gepland staat voor eind oktober. Daarna kunnen de kinderen zelf aan de slag.

In oktober staan diverse activiteiten op het programma die in het teken staan van zwerfafval:

* Maandag 4 oktober brengen de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen Sint Alfonsus en t Mozaïek een bezoek aan het Milieupark en het Kringloopcentrum. Diezelfde dag brengt een medewerker van de firma Van Gansewinkel een bezoek aan basisschool t Mozaïek. De werkwijze van het inzamelvoertuig wordt uitgebreid gedemonstreerd en er volgt een voorlichting over de wijze van inzamelen.

* Maandag 11 oktober verzorgt de firma Van Gansewinkel een soortgelijke demonstratie en voorlichting voor de leerlingen van de groepen 5, 5/6 en 6 van basisschool Sint Alfonsus.
* Donderdag 28 oktober ruimen de groepen 5, 6, 7 en 8 van basisschool t Mozaïek zwerfvuil op op het tunneldak van de A73. Een groep leerlingen van de Herman Broerenschool en van de Petrus Dondersschool voor praktijkonderwijs uit dezelfde wijk komt die dag ook in actie. De gezamenlijke inspanningen moeten er voor zorgen dat het hele tunneldak vrij wordt van zwerfafval.
* Vrijdag 29 oktober tenslotte ruimen de leerlingen van de groepen 1 t/m 8 van basisschool Sint Alfonsus de school, het schoolplein en de omgeving van de school op. De Gemeente Roermond levert de benodigde materialen voor de opruimacties, zoals grijpers, bezems, handschoenen, veiligheidshesjes en vuilniszakken. Na afloop wordt het ingezamelde afval door de gemeente afgevoerd.
* Maandag 1 november krijgen de leerlingen van beide basisscholen als dank voor hun inzet de Ronald McDonald opruimshow aangeboden. Deze Opruimshow, waarbij een echte clown optreedt, laat de kinderen op een speelse wijze zien wat de gevolgen zijn wanneer ze dingen niet opruimen.

Deze actie is een vervolg op de zwerfvuilcampagne die in het najaar van 2009 in de wijk Kemp-Kitskensberg-Heide gehouden is onder de naam De Buurtshow. Tijdens een evaluatie is duidelijk geworden dat de wijkpartners, scholen en de Gemeente Roermond een vervolg willen geven aan de zwerfvuilactie.

De campagnemaand is een initiatief van de deelnemende scholen, stichting Wel.Kom en de Gemeente Roermond. Naast leerlingen en buurtbewoners zijn ook de integraal samenwerkende organisaties van de wijken Kemp en Kitskensberg-Heide betrokken. De Stichting Nederland Schoon en diverse bedrijven als Van Gansewinkel, Kringloopcentrum Bis-Bis en McDonalds Nederland leveren belangeloos een bijdrage aan het educatieve programma.

Eerste publicatiedatum: 30-09-2010 Bijgewerkt: 30-09-2010