Gemeente Purmerend

Toeritdoseerlichten bij opritten vanuit Purmerend naar A7 aan

30 september 2010

Op de A7-opritten 4 (Purmerend-Zuid), 5 (Purmerend), en 6 (Purmerend-Noord) vanuit Purmerend richting Amsterdam staan sinds eind april 2010 toeritdoseerlichten.
Deze doseerlichten werken vanaf 4 oktober. De toeritdoseerlichten gaan aan als er file dreigt te ontstaan op de A7 richting Amsterdam.

Waarom toeritdoseerlichten?
In de praktijk blijkt dat toeritdoseerlichten een positief effect hebben op het verkeer. Het verkeer op de snelweg kan beter doorrijden, waardoor iedereen - ook de weggebruikers die even op de toerit moeten wachten - sneller van A naar B kan komen. Daarnaast wordt de opbouw van de file vertraagd, én de afbouw van de file versneld. De files zullen dus minder lang duren.

Waarom gaan de toeritdoseerlichten nu pas aan?
De gemeente Purmerend voerde in de afgelopen tijd werkzaamheden uit aan de Laan der Continenten. Tijdens deze werkzaamheden heeft Rijkswaterstaat de doseerlichten niet aangezet omdat dan deze maatregel geen of nauwelijks effect heeft op de doorstroming van het verkeer op de A7.

Gebiedsgericht Benutten Purmerend
De toeritdoseerlichten en de Laan der Continenten zijn twee maatregelen uit het project Gebiedsgericht Benutten Purmerend (GGB Purmerend). Bij het GGB Purmerend werken 7 wegbeheerders en Stadsregio Amsterdam intensief samen om de verkeersproblemen in en rond Purmerend op te lossen. Als een deel van de samenwerking ontbreekt, verliest het totale maatregelenpakket aan kracht. Elke maatregel is een oplossing op zich. Maar de kracht van deze samenwerking zit in het feit dat de maatregelen in dit verkeerspakket elkaar in hun werking aanvullen en versterken. Voor het realiseren van het verkeersmaatregelenpakket GGB Purmerend staat in totaal EUR 12 mln gereserveerd.

Heeft u vragen over de toeritdosering bij Purmerend dan kunt u bij Rijkswaterstaat terecht bij de gratis landelijke informatielijn 0800-8002.