Gemeente Enkhuizen

Start archeologisch proefonderzoek parkeerterrein Vijzeltuin

Vanaf maandag 4 oktober wordt op de locatie Parkeerplaats Vijzelstraat in opdracht van de Gemeente Enkhuizen opnieuw begonnen met het archeologisch proefonderzoek voor het project De Vijzeltuin.

Opgraving

Het onderzoek op het parkeerterrein gaat ongeveer twee weken duren en wordt uitgevoerd door Archeologie West-Friesland, het samenwerkingsverband op het gebied van archeologie van de West-Friese gemeenten. De opgraving staat onder leiding van archeoloog Christiaan Schrickx. De archeologen Michiel Bartels en Carla Soonius hebben de supervisie namens de gemeente.

Hinder door trillingen

Toen de archeologen in augustus van dit jaar een start hadden gemaakt met het archeologisch onderzoek ter plaatse, werd gevreesd dat de door de werkzaamheden veroorzaakte trillingen de stabiliteit van de woningen konden aantasten. Uit voorzorg is er toen voor gekozen het werk stil te leggen. Bij de nieuwe opstart van de opgraving wordt gekozen voor een zo omzichtig mogelijke aanpak. Op de panden Vijzelstraat 27 en Sint Nicolaasstraat 15 worden op 1-10-2010 door de onafhankelijke firma Lemkes & Veldhuis trillingsmeters opgehangen. Deze geven aan of de bodem te hard trilt en de werkwijze moet worden aangepast. Trillingen zijn echter niet te voorkomen.

Daarnaast zijn alle aan het project grenzende woningen bouwtechnisch onderzocht en de gegevens (o.a. fotos) worden bewaard door de bovengenoemde firma. Aan het eind van het definitieve archeologisch onderzoek zullen de panden opnieuw worden genspecteerd om te zien of er schade door de werkzaamheden is ontstaan. Vervolgens zullen gevallen van schade worden beoordeeld en behandeld. Hiervoor is een verzekering afgesloten.

Omwonenden kunnen van het archeologisch onderzoek hinder ondervinden. Vanwege het grondverzet zullen trillingen in de bodem plaatsvinden. Dit wordt veroorzaakt door het graven in de grond. Dit deel van Enkhuizen was tot 600 jaar geleden een zompig moeras dat is aangeplempt met losse grond. Het moeras ligt op een pakket van 17 m dikke slappe klei en veengrond. Woningen die niet onderheid zijn, hebben daardoor meer last van een trillende bodem dan de wel gefundeerde panden met een paalfundering.

Hinder door geluid

De graafmachine waarmee wordt gewerkt, zal geluid maken. Tevens kunnen op de weg en het trottoir moddersporen liggen. Wij proberen dit alles tot een minimum te beperken. De werktijden zijn van 07.30 u tot 17.00 op werkdagen. Uitloop is incidenteel mogelijk.

Hinder door milieu

Het parkeerterrein aan de Vijzelstraat behoort tot de stadskern van Enkhuizen. In alle steden van Nederland is de bodem vervuild met diverse stoffen. Deze stoffen zijn schadelijk, indien hier niet op een verantwoorde wijze mee wordt omgegaan. Tijdens het archeologisch onderzoek worden de instructies van de Provincie Noord-Holland en de Milieudienst West-Friesland opgevolgd en zal er in beschermde kleding worden gewerkt door hiervoor gekeurd personeel en een gecertificeerd machinebedrijf. De milieuverontreiniging bestaat uit vaste stoffen als lood en niet uit vluchtige stoffen als olin en oplosmiddelen. Dit betekent dat er geen kans bestaat dat omwonenden hinder van de verontreiniging ondervinden. De vrijgekomen grond wordt op storthopen verzameld. De grond hier levert, zolang deze niet wordt aangeraakt, geen gevaar op voor de omgeving. Voor de opgraving hebben wij de vereiste milieumelding aan de provincie (busmelding) gedaan en een akkoord ontvangen.

Parkeren

U wordt verzocht uw voertuig in het noordelijk deel van het parkeerterrein voor maandagochtend 4 oktober 07.00 weg te halen, omdat dan hekken worden geplaatst. De opgraving heeft tot gevolg dat gedurende ongeveer twee weken circa 25 parkeerplaatsen zijn opgeheven. Vergunninghouders van het bovengenoemde woongebied kunnen hun voertuig tijdelijk parkeren in de tuin achter het Sociaal Medisch Centrum (SMC). Daartoe zal een speciaal slot op het toegangshek worden geplaatst.

Vragen en klachten

Voor vragen en klachten kunt u terecht bij het Servicepunt van de Gemeente Enkhuizen 0228-360100.

Schatgraverij

In de laatste jaren heeft Enkhuizen nogal last gehad van schatgraverij, het doen van illegale opgravingen. Dit is erg nadelig voor ons onderzoek omdat schatgravers de vondsten meenemen. Graag vragen wij uw hulp om dit te voorkomen. Het personeel van de archeologische dienst is op werkdagen en werktijden aanwezig. Indien zich buiten werktijd onbevoegden op het terrein bevinden verzoeken wij u onverwijld dit aan ons te melden (dag & nacht, 7 dagen per week). Wij zorgen dan dat bevoegde personen deze individuen verwijderen.

U bent tijdens het archeologisch onderzoek van harte welkom buiten de afzetting te komen kijken. De archeologen zijn (indien mogelijk) altijd bereid uitleg over de werkzaamheden en vondsten te geven.