Gemeente Grootegast


Hekwerk voor Caspar Roblesdijk

Het deel van de Caspar Roblesdijk gelegen tussen de kruising met de Lutjegasterweg-De Wieren en de kruising met de weg De Noord, is officieel een fietspad. Dit pad wordt door wandelaars en fietsers veelvuldig gebruikt.

De Caspar Roblesdijk werd eerder niet alleen door landbouwverkeer met een bestemming ter plaatse gebruikt, maar ook als sluiproute van en naar Lutjegast. Het college besloot hierom een aantal verkeersmaatregelen te nemen. Eén van die maatregelen was het aanbrengen van verhoogde varkensruggen. Het is gebleken dat het landbouwverkeer hier onaanvaardbaar veel hinder van heeft ondervonden. Om die reden zijn de varkensruggen weer verwijderd.

Om te voorkomen dat sluipverkeer nu weer gemakkelijk gebruik maakt van de Caspar Roblesdijk is een andere passende oplossing gevonden. Op ca. 100 meter vanaf de kruising De Noord-Caspar Roblesdijk wordt een hekwerk geplaatst. Het hekwerk wordt afgesloten met een slot, die alleen te openen is met een gecertificeerde sleutel.

Eigenaren van achter het hekwerk aanliggende percelen krijgen door middel van een sleutel van het hek en een daaraan gekoppelde ontheffing toestemming om over de Caspar Roblesdijk te rijden. Het streven is om de uitgifte van sleutels zoveel mogelijk te beperken, waardoor de kans dat het hekwerk open blijft staan zo klein mogelijk wordt. Hiervoor is een reglement opgesteld die gebruikers van een sleutel dienen te ondertekenen.

Het hekwerk wordt in de week van 4 oktober geplaatst. De sleutels van het hekwerk worden eind oktober verwacht en zullen dan aan de betreffende personen worden uitgereikt.