Vlaamse Overheid

in Grimbergen en Meise (A12)

Geluidsschermen voor wijk De Nekker in Grimbergen en Meise (A12)

Vlaamse overheid

vrijdag 1 oktober 2010

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op maandag 4 oktober met de bouw van geluidsschermen langs de A12 in Grimbergen (Strombeek-Bever) en Meise ter hoogte van de wijk De Nekker. De rechterrijstrook van de A12 in de richting van Antwerpen zal daartoe op weekdagen afgesloten worden tussen 7:00 uur en 15:00 uur. Op die manier zal de verkeershinder beperkt blijven. De werkzaamheden zullen beëindigd worden in februari 2011.

Nieuwe geluidsschermen in Vlaams-Brabant: een overzicht Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft eerder dit jaar langs de ring om Brussel (R0) in Dilbeek geluidsschermen geplaatst. In Kraainem, eveneens langs de ring, zijn de werkzaamheden bezig: daar zullen de geluidsschermen eind oktober klaar zijn. Langs de ring in Grimbergen, ten slotte, kregen de bestaande geluidsschermen deze zomer een onderhoud.

Voorts zijn er ook plannen om in Hoeilaart (langs de E411) en in Meise (langs de A12 ter hoogte van de Driesstraat en de Hoogstraat) geluidsschermen te plaatsen. De twee projecten zijn aanbesteed en zullen in het voorjaar van 2011 uitgevoerd worden.

Een `groenscherm' voor De Nekker
Het geluidsscherm zal lopen van aan Potaarde tot aan de Sint-Annastraat. Het is een `groenscherm': langs weerskanten wordt klimop aangeplant die na verloop van tijd het scherm zal bedekken.

Voor de bouw van het geluidsscherm hebben AWV en de gemeente Meise een zogenaamde `module 5' afgesloten, dat is de mobiliteitsconvenant waarmee een gemeente en het Vlaams Gewest zich ertoe verbinden om een scherm te bouwen langs een gewestweg of een autosnelweg. De bijdrage in de bouwkosten die de lokale overheid doet is afhankelijk van het effectief gemeten maximaal geluidsniveau ter plaatse. Als het geluidsniveau 80 decibel bereikt of overstijgt, betaalt het gewest 100%. Dat was hier niet het geval: Meise betaalt 22,8% van de totale kostprijs (totale kostprijs: ongeveer 1 miljoen euro, incl. btw).