Vlaamse Overheid

tussen Tienen en Bunsbeek

Heraanleg Tiensesteenweg (N29) tussen Tienen en Bunsbeek

Vlaamse overheid

vrijdag 1 oktober 2010

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op maandag 4 oktober met de werkzaamheden op de Tiensesteenweg (N29) tussen Tienen en Bunsbeek. De werkzaamheden hadden eigenlijk in september al moeten starten, maar de voorbereidingen van de aannemer namen meer tijd in beslag dan voorzien. Tijdens de werkzaamheden zal het verkeer tussen Tienen en Diest in de beide rijrichtingen omgeleid worden via de Aarschotsesteenweg/Tiensesteenweg (N223) en de Leuvensesteenweg/Staatsbaan (N2). Als de weersomstandigheden het toelaten, zullen de werkzaamheden beëindigd worden tegen de kerstvakantie.

Structurele gebreken
De staat van de Tiensesteenweg verslechterde tijdens de afgelopen winter zienderogen door de combinatie van structurele problemen in de opbouw van de weg en het strenge winterweer. De weg, die voordien beheerd werd door de provincie Vlaams-Brabant, werd in 2009 overgenomen door het Vlaamse Gewest.

Omleiding
Tijdens de werkzaamheden zal het verkeer tussen Tienen en Diest in de beide rijrichtingen omgeleid worden via de Aarschotsesteenweg/Tiensesteenweg (N223) en de Leuvensesteenweg/Staatsbaan (N2).

Complete heraanleg
Hoewel de Tiensesteenweg net voor de overname door het Vlaamse Gewest nog een nieuwe toplaag kreeg in opdracht van de provincie, bleek snel na de overname dat de fundering en de onderlaag van het wegdek niet bestendig genoeg was. Daarom wordt nu de rijweg tussen Bunsbeek en Tienen heraangelegd in beton.

Voorlopig nog aanliggende fietspaden
De Tiensesteenweg wordt nu heraangelegd, omdat de tijdelijke herstellingen die in de loop van de winter en het voorjaar met koudasfalt en gietasfalt uitgevoerd werden, niet langer volstaan. Hoewel de plannen van het Agentschap Wegen en Verkeer om een nieuw fietspad gescheiden van de rijweg aan te leggen klaar zijn, kunnen die plannen nu nog niet uitgevoerd worden, omdat Aquafin de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel (afval- en regenwater apart) voorziet ter hoogte van de strook waar daarna het gescheiden fietspad zou komen. De fietspaden naast de rijweg zullen daarom nu in afwachting van de rioleringswerkzaamheden in asfalt naast de rijweg aangelegd worden.

De Tiensesteenweg tussen Bunsbeek en Glabbeek Aangezien de Tiensesteenweg tussen Bunsbeek en Glabbeek ook in slechte staat verkeert, zal AWV ook daar de rijweg vernieuwen. Omdat Aquafin ook daar de riolering zal vernieuwen, moet AWV wachten tot Aquafin de timing van hun project bepaald heeft.

De kostprijs van de werkzaamheden bedraagt 1.700.000 euro (incl. btw).

Bijlage
omleidingsplan