Gemeente Eindhoven

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan mevrouw Van Dissel-van Riemsdijk

Mevrouw M.J.C. van Dissel-van Riemsdijk is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanwege de bijzondere verdiensten van mevrouw Margarete van Dissel (62) als voorzitter van het Rode Kruis afdeling Eindhoven heeft Hare Majesteit haar de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau toegekend.

Mevrouw Van Dissel-van Riemsdijk is vanaf april 2000 onbezoldigd voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis Afdeling Eindhoven e.o. (één van de grootste en belangrijkste afdelingen binnen het Nederlandse Rode Kruis).
In tegenstelling tot vergelijkbare afdelingen van het Rode Kruis beschikt Eindhoven niet over een gesalarieerde directeur die de dagelijkse leiding heeft. De leiding ligt geheel in handen van een louter uit vrijwilligers bestaand bestuur. Deze vorm van leiding en bestuur vergt veel tijd en legt een grote verantwoordelijkheid bij de voorzitter.
Als voorzitter van de afdeling Eindhoven neemt mevrouw ook deel aan het landelijke voorzittersoverleg met het Rode Kruis en het directeurenoverleg (overleg van de grootste afdelingen).

Decoranda maakte vorig jaar deel uit van een speciale commissie ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de afdeling Eindhoven. Deze commissie was verantwoordelijk voor vele groots opgezette activiteiten in 2009 (receptie, eeuwfeest voor vrijwilligers, jongeren jubileumweekend, bridgedrive, verwendag voor deelnemers, etc.).

Sinds 1993 is mevrouw Van Dissel als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Rode Kruis Bungalow Someren. En vanaf 2007 is zij ook hier voorzitter van. Decoranda was een stuwende en inspirerende kracht bij de recente verbouwing van de bungalow.

Vanaf haar voorzitterschap van de afdeling Eindhoven geeft mevrouw Van Dissel leiding aan het team dat het jaarlijkse Rode Kruis Gala in restaurant De Karpendonkse Hoeve organiseert.
Deze feestavond (met nationaal bekend entertainment) is bedoeld om geld in te zamelen voor de lokale Rode Kruis activiteiten door middel van het verkopen van dinertafels aan sponsoren. Er komen meestal zo'n 300 gasten. Mevrouw Van Dissel bereidt deze gala-avond niet alleen voor, ze is ook tijdens de feestavond een uitmuntend gastvrouw voor het Rode Kruis.

Kenmerkend voor decoranda is wel dat zij het vermogen heeft met grote charme en de juiste toon contacten te onderhouden met vrijwilligers, cliënten, externe relaties en sponsoren en hen te motiveren, maar ook te enthousiasmeren. Zij is steeds de stimulerende kracht bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. Wanneer dat nodig is schroomt zij niet haar verantwoordelijkheid te nemen. Maar ze staat net zo goed in de collecteperiode zelf met de collectiebus in de stad.

Decoranda treedt in 2010 terug als voorzitter van de afdeling Eindhoven.

De heer R. van Gijzel, burgemeester, speldt haar de versierselen op tijdens het jaarlijkse Rode Kruis Gala op zaterdag 2 oktober 2010 in De Karpendonkse Hoeve te Eindhoven.