NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

4 oktober 2010 - Huursector in trek

Belangstelling voor een huurwoning in twee jaar tijd verdubbeld

Voorburg, 4 oktober 2010 - De belangstelling voor een huurwoning bij mensen met een modaal inkomen of hoger is in twee jaar tijd verdubbeld. Van de mensen die een andere woning overwegen, wil bijna 24% naar een huurwoning verhuizen. Twee jaar geleden was dat nog `slechts' 12%. De stijgende populariteit van een huurwoning komt door de economische situatie, aanhoudende onduidelijkheid over de renteaftrek en de onzekerheid over de gevolgen van forse kabinetsbezuinigingen voor de huishoudportemonnee.

Dat blijkt uit de rapportage `Huurders in profiel' van NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers. In samenwerking met het onderzoeksinstituut OTB wordt elke twee jaar de huurdersmarkt doorgelicht. Het onderzoek laat zien dat de verhuisbereidheid ondanks het economisch klimaat nog steeds groot is. Nog altijd zijn er circa
1,75 miljoen mensen geïnteresseerden in een ander huis (koop dan wel huur).

De tweejaarlijkse rapportage concludeert tegelijkertijd dat de koopwoning door de crisis aan populariteit heeft ingeboet. De belangstelling voor een koophuis is met 6% afgenomen ten opzichte van twee jaar terug. Nu gaat nog 60% voor een koopwoning en dat was twee jaar geleden nog 66%. Het huren van een woning is daarentegen weer meer in trek. In 2008 zei 12% bij verhuizing de voorkeur aan een huurwoning te geven en nu is dat inmiddels verdubbeld naar 24%. In absolute aantallen was de stijging iets kleiner, maar met 300.000 geïnteresseerden in een huurhuis in 2008 ten opzichte van 490.000 in 2010 (+ 63%) toch ook nog fors te noemen. Opvallend is dat ook de belangstelling van gezinnen met kinderen voor een huurwoning toeneemt. Traditioneel is deze groep in huurwoningen ondervertegenwoordigd.

Ondanks de toenemende populariteit van een huurwoning is de bereidheid om steeds hogere huren te betalen gedaald. Het onderzoek laat zien dat de zoekende huurder gemiddeld nu zo'n EUR 610 per maand wil betalen. Vergeleken met de meting in 2008 betekent dit een daling van 2%. Daar staat echter tegenover dat de eisen die potentiële huurders stellen aan, bijvoorbeeld grootte, uitrustingsniveau van de woning en woonomgeving minder hoog zijn.

Tegelijkertijd is er wel een flinke frictie ontstaan tussen wat mensen willen betalen (EUR 610) en wat er in de nieuwbouw prijstechnisch haalbaar is gezien het wensenpakket in het bovenmodale segment. Als we uitgaan van een gemiddelde woningprijs van EUR 250.000 en van een rendement van 5% op jaarbasis, zou zo'n gemiddelde huurwoning een markthuur van om en nabij de EUR 1.040 per maand moeten opbrengen. Dat bedrag zit EUR 430 boven de gemiddelde huurprijs die potentiële huurders bereid zijn te betalen. Het is dus geen wonder dat beleggers momenteel hun neus steeds meer optrekken voor huurwoningen en dat corporaties klagen over onredelijke onrendabele toppen.

Huurders in Profiel laat verder duidelijk zien dat het proces van vergrijzing en ontgroening al aan de gang is. De verwachting is dat door de demografische wijziging de belangstelling naar huurwoningen in de komende jaren verder zal stijgen.

Klik hier om hoofdstuk 1 van Huurders in Profiel, uitgave 2010 te downloaden (pdf)
Zie het origineel