Royal Haskoning


04-10-2010
Harvardstudenten zetten Nederlandse delta op zijn kop Twee Koreaanse studenten van de Amerikaanse topuniversiteit Harvard baarden vorige week donderdag tijdens de Deltacompetitie in Rotterdam veel opzien tijdens de presentatie van hun winnende project. In hun visionaire plan voor de Nederlandse delta stellen ze ingrijpende veranderingen voor die bescherming moeten bieden tegen het stijgende zeeniveau als gevolg van de klimaatverandering. `Een futurologisch plan en een briljant voorbeeld van out-of-the box denken. Maar de uitwerking zou hier in Nederland nu nog tot een politieke opstand leiden', aldus jurylid en directeur ruimtelijke ontwikkeling Tom Smit van Royal Haskoning.
De Koreaanse studenten van de Harvard universiteit stellen in hun plan verregaande veranderingen voor van de kustlijn, de infrastructuur, de riviermondingen en de stedelijke gebieden in de delta. Daarvoor hebben ze eerst een diepgaande analyse gemaakt van de manier waarop Nederland de afgelopen honderden jaren invulling heeft gegeven aan watermanagement.

Het ophogen van dijken om de gevolgen van zowel de stijgende zeespiegel als de dalende bodem te verminderen, biedt volgens hen slechts schijnzekerheid. Daarom stellen ze voor om meer van natuurlijke processen gebruik te maken, waardoor er allerlei nieuwe mogelijkheden in de delta ontstaan, variërend van ruimte voor op groene grondstoffen gebaseerde bedrijven tot recreatiegebieden.

Directeur ruimtelijke ontwikkeling en jurylid Tom Smit van Royal Haskoning sprak tijdens de prijsuitreiking van een heel bijzonder plan. `Maar de uitwerking zou hier in Nederland tot een politieke opstand leiden. Daarvoor zijn de geesten in de delta zeker nu nog niet rijp. Maar als er ooit een minister van watermanagement komt, moeten we dit plan zeker onder de aandacht brengen.'

Verder werd een prijs van 3000 dollar uitgereikt aan een studente van de Indonesische Gadjah Mada Universiteit en een student aan de Amerikaanse Virginia Universiteit.

De bestuursvoorzitter van Royal Haskoning, Jan Bout, was tijdens de presentatie vol lof over de hoge kwaliteit van de inzendingen voor de Deltacompetitie. In totaal ontving de organisatie vele inzendingen van universiteiten en kennisinstellingen van over heel de wereld. Bout gaf aan dat een mix van mensen met bèta, gamma en alfakwaliteiten nodig is om de problemen die deltasteden wereldwijd ervaren door de klimaatverandering te lijf te gaan. Alleen zo kunnen ook toekomstige generaties in deze economisch en landschappelijk vaak zeer belangrijke gebieden blijven wonen.
Royal Haskoning organiseerde dit jaar de competitie overigens voor het eerst met de Delta Alliance en de stad Rotterdam.