Royal Haskoning


04-10-2010
Royal Haskoning levert informatie over chemische stoffen aan De stoffenexperts van Royal Haskoning hebben vorige week een groot aantal registratiedossiers ingediend bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) in Helsinki. Die bevatten onder meer belangrijke toxicologische gegevens, waardoor meer dan 100 chemische bedrijven met hun producten op de Europese markt kunnen blijven opereren.
Ruim drie jaar geleden trad de Europese REACH-verordening in werking. De afkorting staat voor Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen. Bedrijven kregen daardoor zelf de verantwoordelijkheid om op basis van informatie over eigenschappen, gebruik en blootstelling de risico's van stoffen in kaart te brengen. Doel is om op termijn van alle chemische stoffen die op de Europese markt worden gebracht informatie over de milieu- en gezondheidsaspecten beschikbaar te maken, zodat gebruikers van stoffen er op een verantwoorde en duurzame manier mee om kunnen gaan.

De afgelopen maanden heeft Royal Haskoning een groot aantal chemische bedrijven ondersteund op REACH-gebied. Zo hebben de specialisten van het REACH-team onder meer geassisteerd bij het in kaart brengen van gegevens over chemische stoffen door (literatuur) gegevens te evalueren. Ook hebben ze bedrijven geholpen bij de uitwisseling van informatie over stoffen. De Europese Commissie heeft die bedrijven hiertoe verplicht om onnodige testen op dieren te vermijden en de kosten van testen voor de industrie te beperken.

REACH-expert Ineke Gubbels van Royal Haskoning is blij dat zij en haar team erin zijn geslaagd om de dossiers voor 1 oktober in te dienen. `Het biedt de hoofdregistranten de mogelijkheid eventuele fouten in het dossier alsnog op orde te brengen en daardoor kunnen alle andere registranten een gecorrigeerd dossier indienen voor de belangrijke deadline van 30 november 2010. Dan moeten namelijk onder meer de stoffen in de hoogste productie volumes en de meest gevaarlijke stoffen zijn aangemeld bij het ECHA in Helsinki. De succesvolle indiening is van groot strategisch belang voor onze klanten. Ik zie dit als het een mijlpaal op weg naar een duurzaam en veilig gebruik van chemische stoffen.'