CNV Vakmensen


100.000 vakbondsleden bij staking in Brussel


01 oktober 2010
Op woensdag 29 september verzamelden 100.000 vakbondsleden uit 24 Europese landen zich in Brussel. Ook CNV Vakmensen was met een delegatie aanwezig.

De vakbonden willen dat de Europese Unie financiële instellingen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid in de huidige crisis. Ook vinden de vakbonden het onterecht dat de bezuinigingen van verschillende overheden vooral ten kosten gaan van de werknemers. "We willen aan de Europese leiders laten zien dat we het niet eens zijn met de rigoureuze economische keuzes die Europese regeringen nu maken", zegt organisator Peter de Jong.

Belang van de maakindustrie

Volgens de vakbonden is bescherming van de sociale zekerheid juist nu van groot belang. Peter de Jong van CNV Vakmensen: "We zitten middenin de grootste crisis sinds de jaren '30. We hebben te maken met een fors stijgende werkloosheid, waardoor miljoenen Europeanen zich in een kwetsbare en onzekere situatie bevinden. Het enige waar de regeringen aan lijken te denken, is het terugdringen van het begrotingstekort. CNV Vakmensen wil dat er veel meer aandacht komt voor het belang van de `maakindustrie' in Europa, voor duurzaamheid, voor bescherming van lonen en pensioenen."