Gemeente Eemnes

04-10-2010
De gemeenteraden van Blaricum, Eemnes en Laren hebben ingestemd met het voorstel om een BEL-Commissie Ruimtelijke Kwaliteit te benoemen. Tot vandaag hadden alledrie de BEL-gemeenten ieder hun eigen commissies. Deze `oude' welstands- en monumentencommissies zijn vanaf heden (vrijdag 1 oktober) vervangen door de nieuwe commissie.

Voordelen
In de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit zijn verschillende disciplines vertegenwoordigd. Dat heeft een grote meerwaarde: bouwplannen worden die manier op integrale wijze en vanuit meerdere invalshoeken beoordeeld. Er kijkt niet alleen een architect naar. Als het nodig is kunnen bovendien specialisten worden ingeschakeld, zoals een landschapsdeskundige of een architectuurhistoricus.

In overleg met de drie portefeuillehouders zijn voor de oprichting van een gezamenlijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit offertes aangevraagd bij verschillende welstands- en monumentenorganisaties. Een contract met een dergelijke organisatie biedt namelijk een aantal voordelen, zoals bijvoorbeeld onafhankelijk advies en deskundigheid. Verder hoeven gemeenten niet meer zelf leden te werven en is de continuïteit, ook in de vakantieperiodes, gewaarborgd. Dat is belangrijk omdat het vanwege wettelijke bepalingen noodzakelijk is eens in de twee weken te vergaderen. Na beoordeling van de offertes is de keus gevallen op Welstand en Monumenten Midden Nederland (WMMN).

Wat verandert er?
Tot 1 oktober 2010 hadden de welstandscommissies van de BEL-gemeenten alledrie een andere opzet. De gemeente Laren had een eigen commissie Welstand en Monumenten en een inloopspreekuur; de commissie vergaderde
1x in de 4 weken. Blaricum was aangesloten bij WZNH (Welstandszorg Noord Holland) met vergaderingen in Wijdemeren. Eemnes zat in de gemeenschappelijk regeling van WMMN (Welstand en Monumenten Midden Nederland); vergaderingen vonden plaats in Baarn. Voor Blaricum en Eemnes gold: 1x in de 2 weken welstandsvergaderingen en 1x in de 6 weken vergaderingen van de monumentencommissies.

Nu er een BEL-commissie is, zijn alle vergaderingen in het BEL-kantoor in Eemnes. Bovendien geeft de nieuwe commissie een geïntegreerd advies voor bouwen en monumenten.

Het inloopspreekuur van Laren krijgt een andere vorm. Het spreekuur dat elke dinsdag plaatsvond, wordt vervangen door een vooroverleg. Dit vooroverleg krijgt inhoudelijk een bredere insteek: er wordt niet alleen naar welstandsaspecten gekeken, maar ook naar het bestemmingsplan en of meerdere toestemmingen nodig zijn. Op deze manier krijgt de aanvrager in één keer een antwoord op de vraag welke andere vergunningen er eventueel aangevraagd moet worden.

Commissieleden
Samen met BEL Combinatie heeft WMMN de afgelopen periode een aantal mensen benaderd en geselecteerd voor de BEL-Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Daarbij is niet alleen gekeken naar vakkennis, maar ook naar bekendheid met het BEL gebied. Naast vier vaste leden is per gemeente een burgerlid benoemd. Het gaat hierbij om de burgerleden van de oude commissies.

Naast de vaste leden zijn ook plaatsvervangende leden en leden met specialisme benoemd. Deze leden kunnen desgewenst (afhankelijk van het bouwplan) aan de commissie worden toegevoegd.

Vaste leden
De vaste leden van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit zijn:
- De heer Fred Vos, onafhankelijk voorzitter
- De heer Jan van Laarhoven, secretaris/lid en tevens rayonarchitect
- De heer Bob Huisinga, architect

- Mevrouw Manon Pattynama, architect.

Vergaderingen
De vergaderingen vinden één keer in de twee weken op dinsdagochtend plaats in het BEL kantoor in Eemnes. De eerste vergadering is op 12 oktober aanstaande.