Arbouw


Vele handen maken Lichter Werk(t)

Maandag 4 oktober 2010 start de nieuwe campagne Lichter Werk(t). Deze meerjarencampagne is een initiatief van Arbouw, waarmee zij wil aantonen dat het werk in de bouw nog altijd een stuk lichter kan. Fit en gezond blijven op en buiten het werk is natuurlijk wel zo prettig.

Wat is er mooier dan bouwen? Bouwvakkers zijn trots op hun werk. Werken in de bouw is uitdagend, interessant en afwisselend, maar ook lichamelijk zwaar. Bijna alle bouwberoepen hebben te maken met zwaar tillen en werken in ongunstige houdingen. "Ondanks dat er veel hulpmiddelen beschikbaar zijn, klaagt nog ongeveer de helft van alle werknemers over lichamelijke belasting", aldus Jan Warning, directeur van Arbouw. "De redenen daarvoor zijn divers. Het kan zijn dat het middel niet handig is of dat niet bekend is hoe het moet worden gebruikt. In alle gevallen leidt het niet gebruiken van de juiste middelen tot onnodige fysieke belasting met verzuim als gevolg."

Het doel van de campagne is de inzichten, hulpmiddelen en werkwijzen naar de werkvloer te brengen. In de praktijk gaat het er vaak anders aan toe dan wordt voorgesteld. Arbouw brengt de informatie naar de werkvloer en adviseert ter plekke tijdens het
bouwplaats-/werkplekadvies, waarbij ook gekeken wordt naar de begaanbaarheid en de inrichting van de werkplek.

De metselaars bijten het spits af en staan als eerste beroepsgroep centraal. Metselaars zijn niet voor niets een speerpuntberoep; 77% van de metselaars geeft aan het werk lichamelijk zwaar te vinden. Vervolgens zal ieder kwartaal een volgend speerpuntberoep worden uitgelicht.

Op de website www.lichterwerkt.nl staan alle speerpuntberoepen met praktische tips en hulpmiddelen, kunnen best practices of juist worst case scenario's worden gedeeld op het discussieplatform en kan het gratis bouwplaats- / werkplekadvies worden aangevraagd. Werkgevers zijn hierop geattendeerd door een direct mail naar 17.000 ondernemers. De campagne is de komende twee jaar met regelmaat te horen op Radio NL, het meest beluisterde station onder bouwvakkers.

Voorzitters en bestuurders van de werkgevers- en werknemersorganisaties die bij deze campagne zijn betrokken, waaronder Elco Brinkman en John Kerstens, geven in een videoboodschap aan waarom ook zij lichter werken belangrijk vinden. Zie de fragmenten op de site (vanaf week 41).

NB. Op www.lichterwerkt.nl vindt u de perskit die u kunt gebruiken voor publicaties over de campagne.

Bron: persbericht Arbouw
Datum: 4 oktober 2010