Gemeente Coevorden

Onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Jan Pluis uit Noord-Sleen ontvangt Koninklijke Onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau

maandag 4 oktober 2010

Op zaterdag 2 oktober 2010 rond 16.00 uur heeft burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden een Koninklijke Onderscheiding (Officier in de Orde van Oranje-Nassau) uitgereikt aan de heer Jan Pluis uit Noord-Sleen.

De heer Pluis heeft van het documenteren en bestuderen van en het publiceren over de Nederlandse wandtegel zijn levenswerk gemaakt. Hij heeft nationaal en internationaal onderzoek gedaan naar de Nederlandse tegel. Hij heeft de grootste (foto) documentatie in Nederland van wandtegels en de context ervan aangelegd, waarbij hij geen enkele concessie heeft gedaan aan de kwaliteit. Kenners spreken van een exceptionele wetenschappelijke onderzoeksprestatie. De heer Pluis wordt gekenmerkt als een zeer sociaal persoon, die graag zijn kennis deelt en verrijkt. Hij werkt graag samen met andere specialisten in binnen- en buitenland. De heer Pluis was inhoudelijk de grote kracht van het nomenclatuur-commissie. Deze commissie is in 1986 in het leven geroepen met de taak om een beschrijvingssysteem te ontwikkelen. Deze commissie heeft sindsdien veel materiaal verzameld en besproken en kwam gedurende een tiental jaren met grote regelmaat samen in het tegelmuseum in Otterlo.

Vanaf het digitale tijdperk heeft de heer Pluis veel materiaal ook gedigitaliseerd. Uit zijn bibliografie wordt duidelijk dat hij al veertig jaar actief publiceert. In binnen- en buitenland wordt zijn inspanning en kennis enorm gewaardeerd, gerespecteerd en als zeer uitzonderlijk ervaren. De heer Pluis geniet veel waardering voor zijn kennis, inzet en werklust. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk voor andere geĂŻnteresseerden. Op diverse andere manieren is deze waardering tot uitdrukking gekomen, namelijk:

1978 Erelid Stichting Vrienden van het Nederlands Tegelmuseum 1989 Aanmoedigingsprijs Koninklijke Academie van Wetenschappen 1996 Zilveren Anjer
2006 Gedeelde Joast Halbertsmaprijs.
Burgemeester Bouwmeester heeft de heer Jan Pluis een Koninklijke Onderscheiding opgespeld Klik om te vergroten

Burgemeester Bouwmeester heeft de heer Jan Pluis een Koninklijke Onderscheiding opgespeld