Politie Haaglanden

Persberichten 4 okotber

Haaglanden, 04-10-2010

Vondst stoffelijk overschot geen misdrijf
Den Haag In het water langs de Aagje Dekenlaan en de Sara Burgerhartweg troffen spelende kinderen zondag 3 oktober om 13.40 uur het lichaam van een overleden persoon aan. De politie startte een onderzoek. Hieruit bleek dat de man (62 jaar) vermoedelijk door een val in het water is geraakt, waardoor hij kwam te overlijden. De politie gaat niet uit van een misdrijf.

Getuigen beroving gezocht
Den Haag - De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling op zondagochtend 3 oktober op het Carnegieplein, ter hoogte van het Vredespaleis. Rond 00.45 uur werd het 28-jarige slachtoffer van achteren belaagd door een man. Hij gaf de vrouw een klap in het gezicht, gooide haar op de grond, nam haar tas mee en stapte in een auto, die voor hem leek klaar te staan. De auto reed weg, linksaf de Laan van Meerdervoort op, in de richting van de Javastraat. Later die nacht werden spullen uit de tas terug gevonden onder een viaduct aan de Weteringkade.
De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen van de beroving of mensen die anderzijds informatie over de dader hebben. Het gaat om een negroide man met een kaal hoofd, tussen de 28 en 32 jaar oud, met een normaal postuur en ongeveer 1.70 tot 1.80 m lang. Hij droeg een donkerbruine jas tot op de heupen (vermoedelijk van leer). De auto waarin hij vluchtte heeft het slachtoffer niet goed kunnen zien; het was een oud exemplaar en donker van kleur. Heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de recherche van Bureau Karnebeek via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan M, op 0800-7000.

DJ Mathijs op hol
Den Haag Een op hol geslagen paard, luisterend naar de naam DJ Mathijs, heeft zondag 3 oktober een ravage veroorzaakt op de Wijndaelerweg. Het paard met daar achter een koets stond omstreeks één uur op de hoek van de Wijndaelerweg en de Ockenburghstraat. Het dier schrok vermoedelijk van een ander paard dat voorbij liep en sloeg op hol. De menners stonden naast de koets, maar een van hen (leeftijd onbekend) zag nog kans op de bok te springen. Hij werd daar echter direct weer afgeworpen en liep een hoofdwond en een pijnlijke rug op. Het paard denderde vervolgens over de Wijndaelerweg en beschadigde ten minste zeven autos. Enkele raakten zwaar beschadigd. Pas aan het einde van de weg, ter hoogte van het bungalowpark Kijkduinpark, kwam DJ Mathijs tot rust. Mogelijk zijn meer autos beschadigd, eventuele gedupeerden kunnen zich melden bij de politie van Loosduinen.

Motorrijder gewond
Den Haag Een 43-jarige motorrijder uit Lisse raakte zondag 3 oktober gewond bij een aanrijding. De motorrijder werd omstreeks half acht s avonds op de kruising van de Vlietweg met de N14 aangereden door de 28-jarige Haagse bestuurder van een personenauto. Het slachtoffer is met beenletsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Rijdende apotheek
Den Haag Een 24-jarige man uit Meppel was zondag 3 oktober letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Een politieagent in vrije tijd zag de man omstreeks vijf uur s middags op de Dwarskade lopen. De man liep ietwat verdwaasd rond en bleek aan twee jongens te hebben gevraagd of zij zijn auto wilden hebben. Hij moest van het voertuig af, zo vertelde de man. De politieman hield de jongen staande en waarschuwde zijn dienstdoende collegas. Die constateerden even later dat de auto als gevolg van een aanrijding was beschadigd. Ook had de 24-jarige verschillende soorten drugs op zak, waaronder lsd en cocaïne. Toen de man verklaarde dat hij ook drugs had gebruikt, werd hij aangehouden voor rijden onder invloed. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De politie heeft nog niet kunnen achterhalen wat de man met zijn auto heeft geraakt.

Man aangehouden voor huiselijk geweld
Den Haag - Een 33-jarige Hagenaar is zondag 3 oktober aangehouden nadat hij zijn 32-jarige echtgenote had mishandeld in het bijzijn van hun twee zoons van 11 en 13 jaar. Agenten hielden de man aan in de woning van het gezin. De vrouw deed aangifte tegen haar man. De Hagenaar kreeg een tijdelijk huisverbod van 10 dagen.
Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

De gemeenten in de regio Haaglanden passen de Wet tijdelijk huisverbod toe. Dit betekent dat in situaties waarin er een acute dreiging is voor het slachtoffer van huiselijk geweld, door de burgemeester een huisverbod van tien dagen kan worden opgelegd. De geweldpleger wordt vervolgens door de politie gesommeerd om per direct het huis te verlaten en de huissleutels in te leveren. De pleger mag in deze periode niet in of om het huis komen en ook geen contact hebben met het gezin. De maatregel zorgt voor een afkoelingsperiode waardoor escalatie kan worden voorkomen. Tijdens deze periode van tien dagen wordt de hulpverlening in de richting van de dader en het gezin op gang gebracht. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of bij een ernstig vermoeden daarvan.

Illegale zwartrijder aangehouden
Den Haag - Agenten kregen zondag 3 oktober omstreeks 10.20 uur de melding dat er in tramlijn 12 een zwartrijder zou zitten die zich niet kon legitimeren. Op het Paul Krugerplein voegden de agenten zich bij de HTM-controleurs en namen de man, 22 jaar uit India, mee naar het politiebureau. Daar bleek dat de man vermoedelijk illegaal in Nederland verblijft. De man is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Scooterrijder gewond bij ongeval
Den Haag/Scheveningen Een 31-jarige scooterrijder raakte zondag 3 oktober om 10.35 uur gewond bij een ongeval op de Juriaan Kokstraat. De man werd aangereden door een 71-jarige automobilist uit Den Haag. De GGD vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis. De man werd opgenomen met diverse verwondingen. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Graffitispuiter betrapt
Den Haag De beveiliging van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW) betrapte zondag 3 oktober om 19.00 uur een 43-jarige inwoner uit Arnhem die met een spuitbus de gevel aan het bespuiten was. De man kon geen verklaring geven over zijn gedrag. Hij kreeg een proces-verbaal en moet waarschijnlijk de reinigingskosten betalen.

'Coureur' aangehouden
Den Haag - Agenten zagen zondag 3 oktober vlak voor middernacht een automobilist met hoge snelheid vanaf de Veenkade de Noordwal oprijden. Zij besloten de man te volgen om hem hierop te kunnen aanspreken, waarop de man er vandoor ging. De man reed met zeer hoge snelheid door de binnenstad, maar reed zich vast op het Om en Bij. Vanwege wegwerkzaamheden was de weg daar afgesloten, waarop hij achteruit wilde rijden. Achter hem stonden echter de agenten met hun auto opgesteld. Zij lieten de man stoppen en uitstappen en hielden hem aan. Op het politiebureau werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een proces-verbaal vanwege zijn gevaarlijke rijgedrag.

Twee mannen aangehouden na inbraak
Rijswijk Op de Prinses Marijkesingel hielden politieagenten zondagavond 3 oktober een 24-jarige Rijswijker aan op verdenking van inbraak in een busje, dat geparkeerd stond op de Prinses Irenelaan. Later werd ook nog een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Rond middernacht belde een getuige de politie, nadat hij glasgerinkel hoorde en iemand zag weglopen. Toen hij een kijkje ging nemen zag hij dat er was ingebroken in een busje. Ook zag hij hoe een tweede man zich bij de verdachte voegde. De getuige gaf de signalementen door aan agenten, die één van de mannen kort daarna aanhield. De tweede man meldde zich zalf op het politiebureau. In de omgeving werd een tas gevonden met daarin spullen die mogelijk gestolen zijn. De politie onderzoekt de zaak.

Man rijdt vriendin aan
Wateringen Op de Sylvain Poonstraat reed een 20-jarige Hagenaar zondag 3 oktober zijn 18-jarige vriendin aan. Toen het tweetal ruzie kreeg in de auto, stapte de vrouw uit. Terwijl zij naast de auto stond ging de woordenwisseling verder. Hierbij pakte ze de buitenspiegel van de auto vast. De man wilde voorkomen dat deze beschadigd raakte en reed naar eigen zeggen achteruit. Echter, de wielen van zijn auto stonden nog ingedraaid, waardoor hij zijn vriendin aanreed. Ze werd met letsel aan haar bekken en rug in het ziekenhuis opgenomen. De politie onderzoekt de zaak.

Ingebroken in auto's, politie zoekt getuigen
Delft Bij meerdere auto's die geparkeerd stonden op de Zusterlaan, werden in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 oktober de ruiten vernield en deurstijlen verbogen. Enkele gedupeerde eigenaren deden in de loop van zondag en maandag aangifte bij de politie. Bij enkelen van hen waren waardevolle spullen zoals sportspullen, autoradio's, cd spelers en kleding weggenomen. Tot op heden maakte tien gedupeerden melding bij de politie. In de nacht van zondag 19 op maandag 20 september werden op het parkeerterrein aan de Gasthuisplaats eveneens meerdere autos opengebroken. Verschillende eigenaren deden eveneens aangifte van diefstal dan wel poging tot diefstal uit auto. Ruim twintig eigenaren meldden zich uiteindelijk bij de politie. Hoewel het aantal auto-inbraken dit jaar in Delft fors lager is dan in 2009 zijn beide inbraakreeksen opmerkelijk. Bent u getuige geweest van deze auto-inbraken of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van Bureau Delft via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Huiselijk geweld
Delft - Een 25-jarige vrouw uit Delft belde zondag 3 oktober om 23.15 uur de politie dat zij door haar man was mishandeld. Het slachtoffer was geslagen en getrapt. Agenten hielden de 43-jarige man, die inmiddels de woning verlaten had, korte tijd later aan. Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

'Spelen' met aansteker
Delft - Een getuige zag zondag 3 oktober omstreeks 13.15 uur rook uit een ondergrondse vuilcontainer aan de Ernst Casimirstraat komen en belde direct de brandweer. Nadat de brandweer het brandje geblust had meldde de getuige zich bij de politie. De vrouw had gezien dat drie jongetjes bij de container stonden, waarvan één met een aansteker. De agenten spraken één van de jongetjes (8) aan. Al gauw bleek dat hij een aansteker van huis had meegenomen. De andere twee jongetjes (8 en 10) hadden erbij gestaan toen hij probeerde een fikkie te stoken. De ouders van de drie werden op de hoogte gebracht en de drie kregen een stevige reprimande.

Twee inbrekers opgepakt
Delfgauw - Surveillerende agenten kregen maandag 4 oktober om 01.40 uur een melding, dat er mogelijk ingebroken zou worden bij een benzinestation aan de Importweg. Politieagenten van Rotterdam-Rijnmond die in de omgeving reden, hoorden de melding en zagen, toen zij op de Importweg reden drie mannen stenen gooien tegen de ruit van het benzinestation. Toen het drietal de mannen de agenten zagen sprongen zij op een motorscooter en reden weg. De agenten reden de drie verdachten klem, één van hen rende weg en zag kans via een sloot te ontkomen. Met een politiehond en politie-eenheden van Haaglanden werd nog naar de derde dader gezocht, helaas zonder resultaat. De andere twee mannen, 21 jaar zonder vaste woon en verblijfplaats en 22 jaar uit Rotterdam werden aangehouden. De motorscooter bleek te zijn gestolen. De twee zitten nog vast voor verhoor.

Auto's bekrast, politie zoekt getuigen
Zoetermeer Onbekende(n) bekrasten in de nacht van donderdag 30 september op vrijdag 1 oktober na half drie werden meerdere auto's die geparkeerd stonden op de Willemstraat. Meerdere eigenaren deden aangifte bij de politie via internet. De politie zoekt getuigen van deze vernielingen.
Bent u getuige geweest van deze vernielingen of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Verwarde man belaagt agent
Zoetermeer - Een verwarde man zorgde zondag 3 oktober voor tumult in het Stadshart. Omstreeks 14.00 uur kregen agenten de melding dat er bij de supermarkt aan het Westwaarts iemand onwel zou zijn. Winkelpersoneel sprak een man aan, die vlak daarvoor op de grond had gelegen en nergens op reageerde en in zijn handen klapte. Plotseling was de man, een 47-jarige Zoetermeerder, opgestaan en naar buiten gelopen. De inmiddels ter plaatse gekomen politieagenten volgden hem een schoenenwinkel binnen en vroegen hem even te gaan zitten. De Zoetermeerder gaf hieraan geen gehoor, maar toen één van de agenten hem bij zijn arm pakte om hem te laten zitten, pakte hij een van de agenten bij diens stropdas. Er volgde een worsteling waarbij de verwarde man erin slaagde de agent in een tot twee keer toe in zijn gezicht de stompen. Meerdere agenten waren nodig om de man onder controle te brengen. Ook op het politiebureau bleef de man zich stevig verweren. Vanwege zijn psychische gesteldheid werd contact gelegd met een arts van GGZ. De man wordt woensdag 6 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris.