Gemeente Purmerend

Koninklijke onderscheiding voor de heer E.J.M. De Lange

04 oktober 2010

Bijzondere inzet voor maatschappij wordt beloond- Burgemeester Don Bijl reikte op zondag 3 oktober een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer E.J.M. de Lange. Hij krijgt de waardering ter gelegenheid van een dialezing in het kader van 600 jaar stadsrechten van Purmerend.

Informatie verzamelen over Purmerend
De heer De Lange (74) heeft vanaf 1966 informatie verzameld over het heden en verleden van Purmerend. Zijn collectie is een enorm naslagwerk en wordt gebruikt voor diverse exposities. De collectie is van onschatbare waarde. Vanaf 1971 verzorgt hij ook diapresentaties over de historie van Purmerend. In 1973 is hij begonnen aan zijn eerste boek over Purmerend en in 2010 heeft hij al 11 boeken op zijn naam staan. Daarnaast is hij van 1995 tot 1999 bestuurslid geweest van Vereniging Historisch Purmerend en begeleidt hij vanaf 1991 de monumentenroute in Purmerend.

Koninklijke Onderscheiding
De heer De Lange heeft belangrijke activiteiten ontplooid voor de samenleving op het terrein van cultuurhistorie. Hij is een bijzonder bescheiden mens met een enorm hart voor Purmerend. Zijn ideaal is dat informatie over Purmerend bewaard blijft voor de toekomstige generaties. Hij kan worden gekwalificeerd als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd'.
Gelet op de aard, duur, uitstraling en de maatschappelijke betekenis van zijn activiteiten is de heer De Lange daarom, bij Koninklijk besluit van 23 augustus 2010 (nr. 10.002345) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.