Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Educatief ontmoetingscentrum voor heel Lombardijen

Wethouder Hugo de Jonge opende het Educatief Centrum Lombardijen

Wethouder Hugo de Jonge opende vrijdag 24 september officieel het Educatief Centrum Lombardijen (ECL) en de woontoren Spinozatoren. Het dubbele complex vervult een unieke functie in de wijk: het combineert wonen, onderwijs, kinderopvang en een bibliotheek, voor héél Lombardijen. Iets waar de wijkbewoners over te spreken zijn, bleek tijdens de open dag. Overwegende reactie: Wat is dit mooi geworden!

Jolanda van der Hoek: Ik woon hier tegenover en heb twee jaar tegen de bouw aangekeken. Nu ik hier voor het eerst binnen ben, kan ik maar één ding zeggen: fantastisch. De deelgemeente en Comwonen reageren verheugd op de enthousiaste reacties: het ECL brengt buurtbewoners bij elkaar en biedt mensen concrete kansen om zich te ontwikkelen. In samenwerking met deelgemeente IJsselmonde, Pact op Zuid, Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam en wijkbibliotheek Rotterdam realiseerden Comwonen en Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam het Educatief Centrum Lombardijen.

Voorzieningen voor heel Lombardijen
In het ECL bevinden zich onder meer de brede basisschool De Catamaran, de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf en de wijkbibliotheek. In de aangrenzende Spinozatoren bevinden zich circa vijftig huurappartementen. Het mooie van het ECL is dat meerdere voorzieningen door de hele wijk kunnen worden gebruikt. Zo bevindt zich in het gebouw een E-center: een lokaal met 25 computers. Die zijn niet alleen bedoeld voor leerlingen van De Catamaran, maar kunnen ook door wijkbewoners worden benut. Gewoon, om iets op te zoeken op Internet of om er met elkaar een workshop computergebruik te volgen. Ook de fraai ingerichte ouderkamer van de Catamaran en het kinderkookcafé zorgen ervoor dat het ECL een gewaardeerde plek in de wijk heeft.

Geen piepend krijtje meer
Zaterdag waren buurtbewoners ook welkom op de wijkmarkt op de binnenplaats van het ECL. Organisaties die zich voor Lombardijen sterk maken, lieten hier zien waar ze mee bezig waren. De vele bezoekers van zaterdag kregen ook rondleidingen. Bijvoorbeeld door Dick van der Aa, de trotse directeur van de Catamaran, die liet zien hoe slim de school is ontworpen: licht, ruim met veel mogelijkheden tot contacten. En met digitale schoolborden waar een digitale pen gecombineerd met een internetverbinding het schoolbord verandert in een ontdekkingsreis. Wij hadden vroeger alleen maar een piepend krijtje, verzuchtte wijkbewoner Youssef zaterdagmiddag.

Kwaliteit wijk verbeteren
De realisatie van ECL en Spinozatoren maken deel uit van het Masterplan Lombardijen. Het is de toekomstvisie van de wijk, opgesteld door Comwonen, deelgemeente IJsselmonde en een kerngroep van bewoners. Deze vormt de leidraad voor alle ontwikkelingen in Lombardijen.