Plotselinge hartdood beter te voorkomen

maandag 4 oktober 2010

Dankzij nieuw onderzoek is eerder duidelijk of iemand erfelijke aanleg heeft voor gevaarlijke hartritmestoornissen. Met financiële steun van de Hartstichting maakte Pieter Postema een verhoogd risico op ritmestoornissen zichtbaar met genetische tests en het hartfilmpje. Postema promoveerde afgelopen vrijdag aan de Universiteit van Amsterdam.

Plotseling overlijden terwijl je lekker aan het sporten bent: elk jaar overkomt dat 150 tot 200 mensen in ons land. Bij sporters jonger dan 35 jaar ligt de oorzaak vaak bij een erfelijke afwijking. Het sporten zelf is dus niet de echte schuldige. Ook bijvoorbeeld heftige emoties kunnen een plotselinge hartdood uitlokken.

Nieuw onderzoek maakt het nu beter mogelijk om risico's eerder op te sporen en op tijd te behandelen.

Foute genen
Sommige hartritmestoornissen ontstaan door fouten in de erfelijke code, het DNA. "Deze ziekten zijn soms prima te behandelen, maar dan moet je wel weten dat je die aanleg hebt", vertelt Postema, cardioloog in opleiding in het AMC in Amsterdam. "Dat is lastig, omdat je er soms niks van merkt, totdat er iets ernstigs gebeurt."

Zijn onderzoek levert informatie over genen die belangrijk zijn bij erfelijke ritmestoornissen. Postema: "Hierdoor weten we beter welke patiënten we moeten behandelen, en wie veilig is zonder behandeling."

Hartfilmpje
Postema ontwikkelde meerdere methoden om erfelijke aanleg voor ritmestoornissen op te sporen. Hij ontdekte bijvoorbeeld dat een bepaalde erfelijke aandoening (lange QT syndroom) goed zichtbaar wordt op het hartfilmpje (ECG) als de patiënt vanuit liggende positie opstaat.

Postema: "Door de lichamelijke actie gaat het hart sneller kloppen. Bij de erfelijke aandoening reageert het hart anders op die versnelling, en dat is te zien op het hartfilmpje."

Gevaarlijke geneesmiddelen
Ook keek Postema naar een ander probleem: geneesmiddelen die hartritmestoornissen uitlokken. "Mensen met het zogeheten Brugada-syndroom lopen risico bij onder meer medicijnen tegen depressie. Samen met internationale experts is daarom een website opgericht waarop je kunt zien welke medicijnen je moet mijden als je dit syndroom hebt."