UMC St Radboud


Ouders kiezen vaker voor terugplaatsing één embryo 04-10-2010

Patient empowerment kan meervoudige zwangerschappen na IVF terugdringen

Een nieuwe patiëntgerichte strategie die het terugplaatsen van slechts één embryo na IVF-behandeling stimuleert, kan een belangrijk instrument zijn om het risico op meervoudige zwangerschappen en bijbehorende complicaties terug te dringen. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud, gepubliceerd in het Britisch Medical Journal. Patiënt empowerment, een actieve rol van de patiënt bij zijn eigen behandelproces, speelt hierbij een belangrijke rol.

Complexe besluitvorming

Kiezen voor het aantal terug te plaatsen embryo's na IVF kan zeer complex zijn. Door één embryo terug te plaatsen, neemt de kans op een meervoudige zwangerschap, inclusief complicaties voor moeder en kind, aanzienlijk af. Bij twee embryo's is de kans op een zwangerschap per IVF
iets groter. Ondanks dat artsen en andere professionals stellen stimuleren om te kiezen voor het terugplaatsen van één embryo, bleek in 2004 nog slechts 19% van de paren hiervoor te kiezen.

Patientempowerment

Een team van Nijmeegse onderzoekers bestudeerde het effect van een `empowerment strategie', waarbij stellen die IVF ondergaan, zelf meebesluiten over het aantal terug te plaatsen embryo's. In totaal werden 308 stellen geselecteerd voordat zij een eerste IVF-behandeling ondergingen. De helft van hen doorliep de standaard IVF-procedure. De andere helft kreeg een speciaal ontwikkelde keuzehulp met begeleiding en ondersteuning door een IVF-verpleegkundige. Ruim 43% van de stellen die de keuzehulp kregen, koos voor het plaatsen van één embryo, vergeleken met 32% van de stellen die de standaardprocedure doorliepen. Bij de tweede IVF-cyclus was dit respectievelijk 26% en 16% van de paren. De stellen die extra begeleiding kregen, bleken ook aanzienlijk beter geïnformeerd en gemotiveerd te zijn om een keuze te maken. Er bleken geen verschillen in beleving van angst of depressie.

De onderzoekers stellen verder vast dat patiënten goed in staat zijn om complexe keuzes te maken over hun eigen IVF-behandelproces als zij worden ondersteund met de juiste informatie, aangeboden op een patiëntvriendelijke manier. De nieuwe strategie kost minder omdat er na het terugplaatsen van één embryo minder complicaties optreden, zoals vroeggeboortes. In Nederland, waar jaarlijks zo'n 7.500 stellen IVF ondergaan gaat het om een besparing van ruim EUR 1.270.000 per jaar. Patient empowerment kan dus een belangrijk instrument zijn in het terugdringen van meervoudige zwangerschappen.