Politie Hollands Midden

Drank op achter het stuur: automobilisten zich niet bewust van de risicos

Hollands Midden, 04-10-2010 o Het afgelopen weekend heeft de politie veelvuldig gecontroleerd op het rijden onder invloed. Gezien het aantal bestuurders dat dit weekend is aangehouden, blijkt het ook hard nodig. Automobilisten zijn zich kennelijk nog niet bewust van het risico van rijden onder invloed.

Op vrijdagavond 1 oktober zijn tijdens een alcoholcontrole in Noordwijk 24 bestuurders aangehouden, omdat zij onder invloed van alcohol reden. Tijdens de controle in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 oktober, de nacht van Leidens Ontzet, zijn eveneens 24 automobilisten aangehouden. In het weekend werden ook in andere plaatsen bestuurders aan de kant gezet. Tijdens de controles zijn meerdere rijbewijzen ingevorderd.

Beginnend bestuurders Opmerkelijk is dat met name het aantal beginnend bestuurders goed vertegenwoordigd is in de cijfers. Een beginnend bestuurder is iemand die nog geen vijf jaar in het bezit is van een rijbewijs. Een beginnend bestuurder mag minder alcohol nuttigen voordat hij in de auto stapt, dan een ervaren bestuurder. Bij een ademanalyse van boven de 90 ug/l is hij/zij in overtreding, terwijl een ervaren bestuurder 220 ug/l mag blazen. Een uitslag van boven de 350 ug/l betekent dat de beginnend bestuurder het rijbewijs moet inleveren, voor een ervaren bestuurder geldt dit voor een uitslag van boven de 570 ug/l.

2 flesjes en 4 glazen In Nieuwkoop werd op zondagochtend omstreeks 04.00 uur, een 23-jarige automobilist uit Noorden aangehouden. Hij reed over de Noordenseweg en werd aan de kant gezet. Hij bleek onder invloed te zijn van alcohol en blies op het ademanalyseapparaat 610 ug/l. Hij kon zijn rijbewijs achterlaten op het politiebureau. De bestuurder verklaarde dat hij inderdaad twee flesjes en vier glazen bier gedronken had voordat hij de auto instapte.

Snorfietster Op de Nieuwe Zeeweg in Noordwijk hielden agenten zaterdagochtend een 19-jarige Noordwijkerhoutse aan op de snorfiets. Zij blies een uitslag van 430 ug/l, omdat zij een beginnend bestuurder is, is het rijbewijs ingevorderd.

Rijbewijs kwijt In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 oktober is op de Haagweg in Leiden een 23-jarige vrouw uit Voorschoten aangehouden. Zij blies een uitslag van 635 ug/l. Ver boven de invorderingsgrens van 350 ug/l. Zij zal voorlopig niet in het bezit zijn van een rijbewijs.

Van het talud Op zondag 3 oktober, rond 03.40 uur, reed een 20-jarige Leidenaar met zijn auto van het talud op de Europaweg in Leiden. Hij bleek onder invloed te zijn van alcohol en blies een uitslag van 735 ug/l. De auto moest getakeld worden. Het rijbewijs is in beslag genomen.

Hardleers In Gouda op de Jaap van Edenlaan had een beginnend bestuurder geluk. De verdachte, een 22-jarige Gouwenaar, blies een uitslag van 350 ug/l. Precies op de invorderingsgrens, hij mocht zijn rijbewijs dus houden. Hij kreeg wel een rijverbod en een proces-verbaal. Hij bleek overigens in 2009 al eens eerder aangehouden te zijn voor het rijden onder invloed. De uitslag van toen bedroeg 465 ug/l.

De hele rijbaan nodig Een beginnend bestuurder van 23 jaar oud, afkomstig uit Amsterdam, had met zijn auto de hele rijbaan van de Burgemeester Bruins Slotsingel nodig. Bovendien reed hij slingerend en remde hij op onverwachte momenten. Genoeg aanleiding voor de agenten om de bestuurder staande te houden. Op het politiebureau blies hij 545 ug/l. Lopend, en zonder rijbewijs verliet hij weer het politiebureau.