Senternovem

04-10-2010 |

Verkenning restwarmtebenutting: ervaringen uit de praktijk

Heeft u er wel eens aan gedacht een Verkenning restwarmtebenutting uit te voeren? Verschillende partijen gingen u voor. Hun praktijkcases laten zien hoe de Verkenning partijen rond een restwarmtebron bij elkaar brengt en wat dat oplevert.

Waterschap De Dommel en de gemeente Tilburg gebruikten de Verkenning om te bepalen op welke locaties de 11.000 GJ restwarmte uit de vergister en de warmtekrachtinstallatie van de rioolwaterzuivering ingezet kan worden.

Eska Graphic Board BV en de gemeente Hoogezand-Sappemeer onderzochten drie opties om de 200.000 GJ restwarmte van de kartonfabriek te benutten in de gebouwde omgeving.

McCain en de gemeente Lelystad bekeken mogelijkheden voor het benutten van 60.000 GJ aan restwarmte. Helaas bleken die voorlopig nog niet rendabel.

DSM SPR en de Milieudienst Rijnmond pasten de Verkenning toe om na te gaan of ook restwarmte van lage temperatuur benut kan worden. DSM SPR kan misschien warmte gaan leveren aan een nog te realiseren warmtenet van Warmtebedrijf Rotterdam.

Meer informatie
Lees meer over het instrument en de praktijkcases in de factsheet Verkenning restwarmtebenutting.
Wijzigingsdatum |

04-10-2010