Nominaties DOEN Materiaalprijs 2010 bekend

04/10/2010 12:25

Stichting DOEN

Van koffieafval servies tot 3D geprinte schoenen

De DOEN Materiaalprijs is in 2009 in het leven geroepen om duurzaam en innovatief materiaalgebruik in kunst en vormgeving te stimuleren. Ook dit jaar zijn de inzendingen zeer verrassend en inspirerend. Uit de 75 inzendingen heeft een commissie van deskundigen achttien ontwerpen geselecteerd, die eerst worden geëxposeerd in het International Center for Sustainable Excellence in Eindhoven en vervolgens, van 23 tot en met 31 oktober, tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. Op de openingsdag van Dutch Design Week maakt een vakkundige jury de twee prijswinnaars bekend.

Diversiteit en vernieuwing

Kunstenaars en ontwerpers zijn bij uitstek vernieuwers. Dat blijkt ook dit jaar weer uit de ideeën en het aantal inzendingen. Van architecten tot modeontwerpers, van productdesign tot voorwerpen die aan beeldende kunst raken; ontwerpen en experimenten met duurzame materialen en innovatieve technieken voeren de boventoon. Opvallend aan deze tweede editie van de DOEN Materiaalprijs is dat kunstenaars en ontwerpers verder kijken dan alleen het materiaalgebruik. Ontwerpen worden in een bredere maatschappelijke context geplaatst. Zo beheert Claudy Jongstra haar eigen schaapskudde, die niet alleen goed is voor de wol maar ook voor het landschapsbeheer. En ontwikkelt Arnout Visser een manier van glasblazen die ook in niet-westerse landen toepasbaar is. Of worden mooie oplossingen gepresenteerd voor het verwerken van afval, zoals het servies van koffieafval van Matthijs Vogels, of de bijzondere stof die Michelle Baggerman vervaardigt uit plastic zakken. Maar let ook op de 3D geprinte ontwerpen van Pauline van Dongen en van Ted Noten, een techniek die ongekende mogelijkheden biedt en veel besparing van materiaal en transport oplevert.

Expositie en prijsuitreiking tijdens Dutch Design Week

De expositie tijdens Dutch Design Week in het Klokgebouw in Eindhoven maakt aan de hand van een breed scala aan ontwerpen de trends op het gebied van duurzaamheid goed zichtbaar. De DOEN Materiaalprijs looft twee prijzen uit: één van 15.000 euro voor een eindontwerp en een aanmoedigingsprijs van 5000 euro voor een idee dat nog uitgevoerd moet worden.

De vakjury bestaat uit Wijtse Rodenburg (ontwerper Ahrend, docent aan de Design Academy Eindhoven), Dorothea Seebode (hoofd afdeling duurzame productontwikkeling, Philips Research) en Arno van Roosmalen (directeur Stroom, Den Haag). Zij selecteren de twee winnaars die bekend worden gemaakt op de openingsdag van Dutch Design Week, op 23 oktober 2010.

Verwante initiatieven

Voorafgaand aan de prijsuitreiking vindt in hetzelfde Klokgebouw de vijfde BNO Tallks plaats. Dit jaar onder de titel Go Green. Deze editie is geheel gewijd aan groen ontwerpen. Tijdens 'Go Green' wordt een aantal genomineerden en/of inzenders van de DOEN Materiaalprijs geïnterviewd over hun groene strategie.

Zondag 24 oktober vindt in het kader van Dutch Design Week Items Live plaats, georganiseerd door Items Magazine. Ook hier is ruime aandacht voor onder andere de twee winnaars, die worden geïnterviewd over hun ontwerpen en hun werkwijze.

Initiatiefnemers

De DOEN Materiaalprijs is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving en Stichting DOEN. Beide organisaties zien voor kunstenaars en vormgevers een belangrijke rol weggelegd bij het creëren van een duurzame samenleving.

Materiaalfonds

Het Materiaalfonds biedt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten de mogelijkheid een renteloze lening af te sluiten voor een artistiek project of productie. Het doel is de financiële en economische zelfstandigheid van kunstenaars te vergroten en nieuwe ontwikkelingen in de kunst en vormgeving te stimuleren. Het Materiaalfonds heeft speciale aandacht voor materiaalexperimenten, innovatieve technieken en duurzaam materiaalgebruik.

Stichting DOEN

Stichting DOEN werkt aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen door aanjager te zijn van sociale, duurzame en culturele voorlopers. Zo stimuleert zij initiatieven van mensen die het heft in eigen hand nemen en zo actief bijdragen aan een wereld waarin mensen beter met elkaar en hun omgeving omgaan. Uit de bijdrage van de BankGiro Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende cultuurinitiatieven. De DOEN Materiaalprijs is hier een goed voorbeeld van.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.doen-materiaalprijs.nl