CNV Onderwijs

4 oktober 2010

Budget van de (G)MR in het primair onderwijs: vraag het nu aan!

Categorie: Nieuws medezeggenschap

Het werk van een (G)MR-lid is boeiend en met tijd en wijle gecompliceerd. Veel (G)MR-leden hebben dan ook behoefte aan een vraagbaak, aan gerichte scholing of ondersteuning. Voor (G)MR'en die behoefte hebben aan een sparringpartner heeft CNV Onderwijs Academie een nieuwe service : het MR Partnerschap. Maar heeft de (G)MR hier wel budget voor? Waar heb je recht op en hoe kom je eraan?

Hoe komt de (G)MR aan een budget
De WMS heeft in artikel 28 alle faciliteiten in tijd en geld voor de (G)MR beschreven. Wat zegt dit artikel nu over een budget: Het bevoegd gezag treft een regeling voor de redelijkerwijs noodzakelijke kosten van medezeggenschapsactiviteiten die door ouders, leerlingen en personeel in de medezeggenschapsraad en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad worden ondernomen, daaronder begrepen scholingskosten, kosten voor inhuur van deskundigen en kosten van het voeren van rechtsgedingen.
Zoals u ziet, worden er geen bedragen genoemd. De wetgever gaat er vanuit dat (G)MR en werkgever in alle redelijkheid met elkaar tot overeenstemming komen over de faciliteiten in tijd en geld. Dat is een uitgangspunt dat de CNV Onderwijs Academie ondersteunt.

Niet alleen de WMS biedt de medezeggenschapsraad faciliteiten aan, ook de CAO geeft rechten aan de (G)MR wat betreft faciliteiten. Echter, omdat het een CAO is, zijn dit faciliteiten die uitsluitend gelden voor de personeelsgeleding van de (G)MR.

De CAO po zegt daar het volgende over:

1 De PMR en de PGMR stellen voorafgaande aan elk schooljaar ten behoeve van de werkgever een activiteitenplan op, waarin wordt aangegeven op welke wijze de krachtens dit artikel toe te kennen faciliteiten zullen worden ingezet. De PMR en de PGMR geven na afloop van elk schooljaar aan de werkgever een verantwoording van de wijze waarop deze faciliteiten daadwerkelijk zijn besteed. De toekenning van de faciliteiten vindt, na overleg met de PMR en de PGMR, plaats afhankelijk van de daadwerkelijke omvang van de werkzaamheden, zoals vastgelegd in het bovengenoemd activiteitenplan. 12. De werkgever maakt met de P(G)MR een afspraak over de hoogte van de vergoeding van de kosten van het raadplegen van een deskundige door de P(G)MR.

Vraag het budget nu aan
Omstreeks oktober starten besturen met het maken van hun begroting. De (G)MR moet dus nu zijn wensen indienen bij het (college van) bestuur of, als u lid bent van een MR, bij de directeur. Deze (personele) begroting ziet u vaak pas terug bij het behandelen van het bestuursformatieplan op (G)MR-niveau of tijdens de bespreking van de inzet van de formatie op schoolniveau. Maak dus afspraken met het (college van) bestuur of de directeur over het tijdstip waarop de (G)MR een reactie kan ontvangen. De (G)MR heeft vanuit zowel de wet (WMS), als regelgeving (de CAO) recht op een budget. U kunt dus niet met een kluitje in het riet gestuurd worden.
Wel mag van de kant van de (G)MR verwacht worden dat de raad kan onderbouwen waar zij het geld voor denken te gebruiken. Het is niet voor niets dat de CAO stelt dat u een activiteitenplan op moet stellen.

Activiteitenplan
Vindt u dat lastig? CNV Onderwijs Academie heeft een spreadsheet ontwikkeld, waarin de raad alle (G)MR-activiteiten voor de komende tijd kan invullen. Zo kunt u gelijk kijken of het MR-Partnerschap voor uw raad rendabel is. Als u zich bij de vorige NOT heeft aangemeld voor deze nieuwsbrief, dan heeft u deze spreadsheet op de USB-stick staan die u toen ontvangen heeft.
Heeft u de spreadsheet niet maar wilt u die wel graag ontvangen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan voor het MR Partnerschap. U ontvangt dan per mail de offerte met de gratis spreadsheet. Stuur uw aanvraag naar scholing@remove-this.cnvo.nl o.v.v. de naam van de school of het bestuur, de sector (po of vo) en of u lid bent van de ouder- of de personeelsgeleding.

---