Senternovem

04-10-2010 |

Veel aandacht voor warmtebesparing in de industrie

Bedrijven zijn bereid stevig te investeren in het benutten van industriële warmte. Dat blijkt uit de belangstelling voor de regeling Industriële warmtebenutting (IWB) Met de nieuwe regeling kwam afgelopen maart in totaal EUR 10,5 miljoen subsidie beschikbaar voor investeringen en studies die een beter gebruik van restwarmte en duurzame warmte in de industrie stimuleren. De haalbaarheidsregeling van IWB staat nog open tot 29 oktober 2010.

Ziet u kansen om uw productieproces energie-efficiënter in te richten, of bijvoorbeeld restwarmte te benutten?
Maak dan gebruik van deze regeling.
De investeringstender, waarvoor 8 miljoen euro beschikbaar was is voor dit jaar gesloten. Verschillende industriële ondernemers hebben hun investeringsplannen ingediend. De regeling geeft de geselecteerde bedrijven een extra stimulans om de warmteprojecten te realiseren.

IWB-regeling
Maar IWB ondersteunt ook industriële ondernemers bij het ontwikkelen van nieuwe investeringsprojecten. Het gaat hierbij om onderzoek naar het intern optimaliseren van het warmteverbruik of naar een optimalere benutting van (rest)warmte in een gebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de warmte/stoomuitwisseling op een bedrijventerrein. Zoals gezegd staat de haalbaarheidsregeling nog open en kunnen aanvragen worden ingediend. Het spreek voo zich dat er wel eisen zijn gesteld aan de uitvoering en de kwaliteit van het onderzoek

Feiten
o 50 % subsidie over de kosten van een haalbaarheidsondezoek tot een maximum van EUR 100.000,-
o inbreng eigen kosten inclusief
o kennisdeling van openbare onderzoeksresultaten o sluitingsdatum 29 oktober 2010
o beschikbaar budget 2,5 miljoen euro;
o beoordeling aanvragen in volgorde van binnenkomst

Meer informatie
Het ministerie van Economische Zaken introduceerde de IWB-regeling in het kader van het werkprogramma Warmte op stoom. Meer informatie over de IWB-regeling vindt u op de EOS-website.

Contact

Voor ondersteuning bij het opzetten van een haalbaarheidsstudie kunt u contact opnemen met Fred van den Brink ( 088 - 602 24 98), Arjan van der Weiden (088 - 602 23 07) of Bart Manders (088 - 602 23 29). Wijzigingsdatum |

04-10-2010