CNV Vakmensen


Waar zijn de christelijk-sociale waarden in het regeerakkoord?

04 oktober 2010
Er was een tijd dat de vakbond en de politiek echt met elkaar verbonden waren. De tijd van de verzuiling maakte dat socialistisch bij socialistisch hoorde en de partijen met de c van christelijk hoorden ook bij elkaar.

De pluriformiteit zorgt ervoor dat de indeling van toen, er nu niet meer is. Natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen politieke partijen en vakbonden. Maar verschillen zijn er ook.

Niemand uitsluiten

CNV Vakmensen is een bond die de christelijk-sociale waarden hoog in het vaandel heeft staan. We zijn een vereniging die deze waarden wil uitdragen, met name op de werkvloer. Een samenleving in het klein. Een samenleving waarbij iedereen bijdraagt en iedereen zijn prestatie levert. Een samenleving waarbij we niemand uitsluiten en waaraan we blijven werken. Daar willen wij als vakbond in blijven investeren.

Investeren in mensen

Meedoen in een gemeenschap, in een onderneming, is meer dan geld verdienen. Meedoen is ook groeien als mens. En kun je echt niet meedoen, dan zorgen we voor je. We willen ook perspectief bieden. Perspectief voor Wajongers, voor werklozen en voor mensen in sociale werkplaatsen. Zorg voor de zwakkeren is onze taak in goede en in slechte tijden. Dat past bij ons christelijk-sociaal denken. Waarom heb ik dan toch het gevoel dat de christelijke politiek hier niet voor kiest? Mensen in de bijstand, mensen die afhankelijk zijn van zorgtoeslag, mensen in de sociale werkplaatsen, die help je juist nu.

Juiste toon

Ik probeer in het regeerakkoord die christelijk-sociale toon te vinden. Want ik wil graag aan onze leden die het treft (de Wajongers, de werklozen en de mensen in sociale werkplaatsen) uitleggen dat het regeerakkoord ook voor hen goed uitpakt. Maar ik kan die toon maar niet terugvinden.

Meneer Verhagen

Daarom nodig ik graag de heer M. Verhagen uit om aan ons, het bestuur en de leden van CNV Vakmensen, uit te leggen waar wij in het regeerakkoord deze waarden terug kunnen vinden. Zodat hij ons kan vertellen dat het CDA garant blijft staan voor de zwakkeren in onze samenleving; duurzaam en solidair. Dat de sterkste schouders de zwaarste lasten blijven dragen en dat er oog is voor iedereen. Ik zie het nog niet terug, maar ik hoor het graag van u, meneer Verhagen.

Jaap Jongejan
Voorzitter CNV Vakmensen

---