Ministerie van Defensie

Beproeving NAVO-eskader voor Britse kust

4 oktober 2010, 13.39 uur

Het NAVO-vlooteskader van de Standing NATO Maritime Groep 2 (SNMG2), met Hr. Ms. De Zeven Provinciën als vlaggenschip, is vandaag onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans begonnen aan de internationale oefening Joint Warrior 102.

Deze jaarlijks terugkerende oefening van land-, lucht-, en maritieme operaties is een van de grootste militaire oefeningen in Europa. Voor de kust en boven Groot-Brittannië trainen tientallen vliegtuigen, marineschepen en landeenheden uit 15 landen hun gereedheid en worden zij getoetst op hun operationele inzetbaarheid.

Programma

De marineschepen krijgen een zwaar programma voorgeschoteld waarbij ze diverse scenario's beoefenen zoals antipiraterij- en antiterreur-oefeningen, het opsporen van onderzeeboten, het bestrijden van mijnen en het veilig escorteren van vrachtschepen. Commandeur Hijmans heeft tijdens Joint Warrior de leiding over 10 marineschepen. Naast de schepen van het NAVO-vlooteskader: Hr. Ms. De Zeven Provinciën, de TCG Barbaros uit Turkije, de GS Themistocles uit Griekenland, de FGS Bremen uit Duitsland en het Italiaanse marineschip ITS Avire zijn voor deze oefening nog 5 Britse schepen toegevoegd aan het Nederlandse commando.

Snelle interventiemacht

SNMG 2 is de zeecomponent van de snelle interventiemacht van de NAVO, de NATO Response Force (NRF). De NRF staat paraat om binnen 5 tot 30 dagen over ter wereld ingezet te worden, waardoor de NAVO in staat is snel te reageren op hedendaagse conflicten.

Inzet

Na deze laatste voorbereiding wordt SNMG2 ingezet in de Middellandse Zee om deel te nemen aan de antiterrorisme-operatie Active Endeavour. Om vervolgens nabij de Hoorn van Afrika te opereren voor de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield.