Gemeente Hoorn

Brandpreventieweken: ontruimingsoefening bij Esdégé-Reigersdaal

De maand oktober staat landelijk in het teken van de Brandpreventieweken. Dit jaar is het thema voor particulieren Wat doe jij bij brand?. Voor bedrijven en instellingen geldt het motto: Ontruimen moet je oefenen!

Dit jaar is de aandacht gericht op de zorginstellingen, vorig jaar op de basisscholen. Als er sprake is van brand, is maar een paar minuten beschikbaar om een pand te verlaten. Donderdag was er een ontruimingsoefening bij Esdégé-Reigersdaal aan de Weeshuistuin.

brandweeroefening

Op deze locatie van Esdégé-Reigersdaal in de Hoornse binnenstad wonen zes jongeren met een verstandelijke beperking met 24-uurs begeleiding, ze wonen zo zelfstandig mogelijk. Met behulp van onder meer rookmachines werd een brand gesimuleerd. Door de rookontwikkeling ging het ontruimingsalarm af en werden de bewoners en het personeel gewaarschuwd. De medewerkers zorgden ervoor dat het pand werd ontruimd. Toen de brandweer arriveerde moest de bevelvoerder van de brandweer op de hoogte worden gesteld van de situatie: is iedereen buiten? Wie wordt er gemist? Een ontruimingsoefening is zowel voor het personeel als de brandweer erg belangrijk. Er valt altijd wat te leren waarmee een volgende keer rekening wordt gehouden.

Meer informatie Ook een ontruiming oefenen en op zoek naar handige tips? Kijk dan op www.ontruimenmoetjeoefenen.nl. De nationale brandpreventieweek heeft een eigen website: www.brandpreventieweek.nl, Op deze site staat onder andere voorlichtingsmateriaal. Voor een praktische test Wat te doen bij brand? is er een Brandveiligheidstest op de website www.watdoejijbijbrand.nl.