Vlaamse Overheid

Erasmus, nu ook voor ondernemers

Vlaamse overheid

maandag 4 oktober 2010

Erasmus, het bekende Europese uitwisselingsprogramma voor studenten, heeft er sinds 1 januari 2009 een broertje bij. Erasmus wordt nu ook georganiseerd voor ondernemers onder de naam "Erasmus voor Jonge ondernemers".

Uit Europees onderzoek blijkt dat de helft van de jonge Europeanen interesse vertoont om een eigen zaak op te starten. Echter, slechts een minderheid slaagt erin deze ambitie ook om te zetten in realiteit. Bovendien blijken Europese kmo's nog te weinig exportgericht, met slechts 8% die naar andere EU landen exporteren. Dit tekort aan (internationaal) ondernemerschap wil de Europese Commissie nu wegwerken. Ondernemerschap is immers essentieel voor het behoudt van onze welvaart.

Het programma biedt nieuwe ondernemers, dit zijn mensen die vergevorderde plannen hebben om een eigen bedrijf op te starten of dit reeds gedaan hebben in de voorbije drie jaar, de kans om tijdens een verblijf van maximaal 6 maanden te werken aan de zijde van een ervaren ondernemer uit een ander land van de Europese Unie. Nieuwe ondernemers kunnen zo een schat aan kennis en ervaring opdoen over het management van een kmo. Ze krijgen ook gemakkelijker toegang tot een nieuwe markt en kunnen hun businessnetwerk vergroten. De alumniwerking belooft een maximalisatie van dit netwerkpotentieel. Omgekeerd kunnen ervaren bedrijfsleiders die willen internationaliseren via deze weg potentiële zakenpartners beter leren kennen. Een marktstudie laten uitvoeren door de nieuwe ondernemer over zijn of haar thuisland behoort eveneens tot de mogelijkheden. En, de extra competenties van het jong ondernemerstalent zijn altijd mooi meegenomen in deze turbulente tijden.

Chris Devos is alvast overtuigd van het nut van het programma. De zaakvoerder van Cenerpro BVBA verleent hoogtechnische energie-adviezen aan industriële ondernemingen. In het voorjaar van 2010 was hij gastondernemer van een Italiaanse ingenieur die een adviesbureau voor energiebesparingen aan het opstarten is. "Als student burgerlijk ingenieur liep ikzelf ooit anderhalf jaar stage in Portugal in het kader van Comett, een van de eerste Europese uitwisselingsprogramma's voor jonge mensen. Het was een leerrijke ervaring en daarom wou ik graag mijn kennis en expertise overdragen aan een jonge starter. Tijdens Enrico's verblijf heb ik me hoofdzakelijk toegespitst op de overdracht van technische kennis waaronder analysemethodes en meettechnieken. Voorts besteedde ik aandacht aan marketing en financiële aspecten. Deze uitwisseling betekent beslist een meerwaarde voor mijn eigen bedrijf zonder dat de kennisoverdracht een concurrentieel risico inhoudt. Niet alleen heb ik mijn internationaal netwerk kunnen uitbreiden, ik heb ook een partner gevonden waarmee ik in de toekomst internationale projecten kan uitvoeren."

Meer informatie over het "Erasmus voor Jonge Ondernemers" programma vindt u op www.erasmus-entrepreneurs.eu. Agentschap Ondernemen is uw intermediaire organisatie voor Vlaanderen.