CDA

Nieuws
Schriftelijke vragen over rondweg Lochem
maandag 4 oktober 2010

Schriftelijke vragen naar aanleiding van de problemen met de aanleg van de rondweg Lochem, ingediend door CDA-statenlid Albert Schol:

Bij de provincie Gelderland is per 27 september 2010 een brief van het ministerie van LNV binnengekomen inzake de aanleg van de rondweg Lochem (N346). De bedoeling van de provincie is om, in lijn met het huidige coalitieakkoord, de weg volgens de zgn. âSpoorlaanvariantâ aan te leggen. Daarvoor zijn ook extra middelen door Provinciale Staten beschikbaar gesteld.

Het geplande tracé komt dicht bij een roekenkolonie te liggen. Echter, hier langs ligt ook de Twentekanaallijn, een spoorlijn die volgens de kabinetsplannen Hoogfrequent Spoor, ook in aanmerking komt om een fors aantal (extra) goederentreinen te gaan verwerken. Men kan hierin een merkwaardige tegenstelling in het beleid van de twee betrokken ministeries constateren.

Wij zien de aanleg van de rondweg Lochem volgens de door de gemeente als meest gewenste variant ernstig in gevaar komen en betreuren deze ontwikkelingen in hoge mate.

Hierdoor is er geen zicht op een spoedige oplossing van de leefbaarheidsproblemen in een deel van de kern Lochem en worden economische ontwikkelingen ter plaatse sterk bedreigd (een goede ontsluiting van het plaatselijke bedrijventerrein Hanseweg).

Ook heeft de geplande weg een regionaal belang i.v.m. de ontsluiting naar de A1 vanuit een deel van de Achterhoek.

Wij stellen u daarom de volgende vragen en we zouden graag deze voor de behandeling van de begroting 2011 in de commissie MEZ (en dus aansluitend de Statenvergadering van 10 november 2010) beantwoord willen zien.

Vragen:


1. Zijn de berichten over een negatieve beslissing van LNV inzake de verplaatsing van de roekenkolonie juist en kunt u de gevolgen van deze brief toelichten ?


2. In de brief staat kennelijk als reden van afwijzing genoemd, dat u m.b.t. de verplaatsing geen migratieplan voor de roekenkolonie heeft aangeleverd. Klopt dit en wat is daarvan dan de reden ?


3. Tevens staat in de brief echter ook, dat er geen ontheffing op basis van de Flora- en faunawet kan worden gegeven. Wat is uw standpunt hierover mede ook in het licht van de kabinetsplannen m.b.t. het PHS ?


4. Bent u van plan een bezwaarschrift tegen dit besluit te gaan indienen met daarbij, aanvullend, alsnog een migratieplan ? Zie ook de toelichting bij het besluit.


5. Wat betekent tenslotte deze hele gang van zaken voor de verdere voortgang van dit belangrijke rondwegen project en andere projecten in Lochem, zoals âEtalage naar de toekomstâ ?

Namens de CDA-fractie in de Provinciale Staten van Gelderland,

Drs. A.P. Schol
E-mail: a.schol@ps.gelderland.nl