Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Grote belangstelling PPO Kennismiddag duurzaam telen boomkwekerij

Agenda 24 sep 2010

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Meer dan 225 bezoekers namen donderdag 23 september jl. deel aan de PPO Kennismiddag die gehouden werd op het boomkwekerijbedrijf Crum BV in Dodewaard. Op deze middag stond het duurzaam telen centraal. Verbeterde spuittechnieken, inspelen op de weersituatie en teelt de grond uit waren onderwerpen die veel aandacht kregen.

De bijeenkomst werd gehouden op een van de gastbedrijven waar PPO intensief mee samenwerkt. In de loods was een groot aantal bedrijvenstands en werden lezingen gehouden over de toekomst van de iep en het zorgvuldig omgaan met bacterieziekten in Prunus.

Op het veld was grote belangstelling voor teelt in goten. Waar vorig jaar nog alleen spillen stonden, waren nu ook andere gewassen te zien, waaronder vruchtbomen en siergewassen. De goede kwaliteit en de grote groeisnelheid was daarbij een belangrijk onderwerp van gesprek. Het mechanisch oogsten, waarbij spillen met kluitjes aan de lopende band verwerkt werden, trok grote interesse van de bezoekers. Bij de teelt in containers en speciale teeltzakken konden de bezoekers zelf het verschil in wortelvorming goed beoordelen.Â

Ook het waarschuwingssysteem voor meeldauw in Acer, waarbij via een weerstation op afstand informatie over het juiste spuittijdstip wordt aangegeven trok grote belangstelling. In de fruitteelt zijn hier al eerder positieve ervaringen mee opgedaan.

PPO onderzoekers maakten van de gelegenheid gebruik om boomtelers zelf te laten oordelen over de innovaties in de teelt van laanbomen, waaronder ook de apparaten om de dikte te meten.

Bij diverse spuitdemonstraties toonden DLV Plant en Wageningse onderzoekers aan dat met kleine inspanningen grote verbeteringen haalbaar zijn. Gebruik van driftarme spuitdoppen is daar een voorbeeld van. Bij een zorgvuldig gebruik van middelen is de kans het grootst dat deze middelen ook behouden blijven voor de boomkwekerij.

Duidelijk bleek op deze middag dat er vanuit de sector een toenemende interesse is voor nieuwe ontwikkelingen. Juist door in het onderzoek te werken met praktijkbedrijven in de regio, wordt de betrokkenheid groter, doordat ondernemers ontwikkelingen van nabij kunnen volgen en hun stem laten horen.

Deze PPO bijeenkomst was georganiseerd in samenwerking met de Kring Opheusden van de Nederlandse Bond van Boomkwekers, Boomteeltstudieclub Opheusden, DLV Plant en Telen met toekomst. PPO is onderdeel van Wageningen UR.

---

Contact
Henk van Reuler