Gemeente Het Bildt


Litouwse delegatie bezoekt het Bildt

04-10-2010 15:36

Op maandag 4 oktober zal een delegatie van 30 personen uit Litouwen op het Bildt arriveren.

De delegatie is afkomstig van de gemeente Panevezys Rajonas. Met deze gemeente heeft de gemeente het Bildt een samenwerkingsverband.

Leefbaarheid
Samen met de gemeente het Bildt en de Bildtse dorpen zullen de bestuurders uit Litouwen bespreken hoe naar Bildts voorbeeld leefbaarheidsprojecten in Litouwen kunnen worden opgezet. Dinsdag 5 oktober zal de delegatie officieel worden ontvangen door het college van burgemeester en wethouders.

De gemeenten het Bildt en de Litouwse gemeente Panevezys Rajonas hebben begin dit jaar tijdens een bezoek in Litouwen afgesproken, om samen met de Bildtse verenigingen van Plaatselijk Belang en de Federatie van dorpen in de Panevezys Rajonas te gaan samenwerken op het gebied van plattelandsontwikkeling. Als belangrijkste onderwerpen staan het ontwikkelen van dynamische dorpen, actieve dorpsgemeenschappen en belangrijke leefbaarheidsvoorzieningen voor dorpen op de agenda.

Op het Bildt is de laatste jaren veel uitgevoerd van de aanleg van diverse recreatieve wandel- en fietspaden, speeltuinen, parkjes, tot herinrichting van straten en revitalisering van kleine bedrijventerreinen.

LEADER programma EU
De samenwerking met Litouwenwordt gefinancierd door het LEADER-programma van de EU voor de ontwikkeling van leefbaarheid op het platteland.
Dit Europese fonds is nu ook beschikbaar voor Oost-Europa. Bij gemeenten in die landen is een grote behoefte aan kennis en ervaring hoe dat geld kan worden ingezet voor de leefbaarheid op het platteland.
---