Stichting Aids Fonds

Wereld Aids Conferentie Wenen

Lagere kosten bij vroege hiv-behandeling

04-10-2010

De behandeling van hiv-geïnfecteerden bij wie hiv laat wordt geconstateerd (en dus laat behandeld) kost aanzienlijk meer dan vroege behandeling van hiv. Late behandeling is twee tot drie keer zo duur. Dit blijkt uit een recent Canadees onderzoek. Het gaat dan om een verschil van duizenden euros per jaar.

Om de ernst van een hiv-infectie te beoordelen, wordt het aantal CD4-cellen gemeten. Dit zijn afweercellen die door hiv worden gedood. De maatstaf is de hoeveelheid CD4-cellen per mm3 bloed.

Als een hiv-geïnfecteerde al met behandeling begint wanneer de hoeveelheid CD4-cellen nog hoog is, zijn de behandelkosten aanzienlijk lager dan wanneer pas behandeld wordt bij een lage hoeveelheid CD4-cellen. Hoewel de kosten in de loop van de behandeling kunnen stijgen, blijven de behandelkosten van iemand die vroeg begint, ook op de lange termijn lager.

Dit pleit er eens te meer voor om regelmatig te testen op hiv, zodat infecties in een vroeg stadium behandeld kunnen worden. Naast de gezondheidswinst van vroeg behandelen, is er dus ook een duidelijke financiële winst voor individu, verzekering en samenleving.

Meer over het onderzoek (Engelstalig):
http://www.aidsmap.com/en/Email-a-friend/tpl/1412195/page/1516307/

Het volledige onderzoek is gepubliceerd in AIDS: Krentz HB and Gill J Despite CD4 cell rebound the higher initials costs of medical care for HIV-infected patients persist for 5 years after presentation with CD4 counts less than 350. AIDS, advance online publication, September 16 2010. DOI: 10.1097/QAD.0b013e32833f9e1d, 2010.