Artsen zonder Grenzen

Drie noodsituaties tegelijk treffen Tsjaad

04-10-2010

Zware regenval na een periode van droogte heeft in Tsjaad oogsten verwoest, waterputten vervuild en dorpen geïsoleerd. De kans dat cholera toeslaat is groot, nu de bevolking verzwakt is door ondervoeding en geen schoon drinkwater heeft.

Medische zorg

Naast het aanrichten van verwoesting hebben de overstromingen ook veel mensen afgesneden van medische zorg. Een aantal dorpen in de buurt van de projecten van Artsen zonder Grenzen in Am Timan en Kerfi zijn volledig omgeven door water. Daardoor kunnen de mensen, in het bijzonder de zieken, de medische faciliteiten nauwelijks bereiken. Onze teams in het gebied verwachten een sterke stijging in het aantal patiënten zodra de wegen en doorwaadbare plaatsen weer bruikbaar worden.

Ondervoede patiënten

Al voor het begin van het regenseizoen zagen onze teams steeds meer ondervoede patiënten. Naar verwachting zal hun aantal in de komende weken toenemen, naast meer patiënten met malaria, parasitaire ziekten, huidinfecties en diarreeziekten.

Cholera

Tussen eind juni en eind september zijn in 12 districten in vooral het centrale en westelijke deel van Tsjaad 2.422 patiënten met cholera geregistreerd, van wie 109 mensen overleden. Tot nu toe zijn met ondersteuning van Artsen zonder Grenzen meer dan 1300 patiënten behandeld in de hoofdstad Ndjamena, in de regio bij het Tsjaadmeer en in Bokoro. De teams hebben er in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid cholerabehandelcentra opgezet en bieden technische hulp, naast expertise op het vlak van water en sanitatie. Doordat de waterputten overstroomd zijn door het regenwater, wordt de kans op cholera groter, net als door het ontbreken van latrines in veel regio's.

Voedselvoorraden

De voedselsituatie is nog steeds niet stabiel. Grote zorg van Artsen zonder Grenzen is dat de zogenaamde `hunger gap' - de kwetsbare tijd tussen het opraken van de voedselvoorraden van vorig jaar en de nieuwe oogst - langer zal zijn dan normaal. Tot nu toe hebben onze teams meer dan 27.000 ondervoede kinderen behandeld, van wie 21.743 ernstig ondervoed waren. Naar verwachting zullen de aantallen in de komende weken niet dalen.

Meer weten over onze projecten in Tsjaad