Gemeente Lansingerland

Geslaagde werkconfrentie LEA

Op 29 september 2010 heeft een geslaagde werkconferentie over de Lokale Educatieve Agenda voor het voortgezet onderwijs plaatsgevonden.

Veertig betrokkenen uit het onderwijs en de zorg hebben enthousiast met elkaar van gedachten gewisseld over de belangrijke thema's voor het voortgezet onderwijs in Lansingerland. Het doel van de conferentie was om gezamenlijk prioriteiten te bepalen en duidelijk te krijgen waar het eerst gezamenlijke actie nodig is.

De conferentie werd georganiseerd door de gemeente en heeft veel inhoudelijk materiaal opgeleverd waarmee verder gewerkt kan worden. Daarnaast was het goed, dat de betrokken partijen elkaar op deze manier hebben ontmoet; er is volop gebruik gemaakt van de gelegenheid om te netwerken.

De afgelopen jaren hebben voor het voortgezet onderwijs in Lansingerland voor een belangrijk deel in het teken gestaan van het opstarten van nieuwe scholen. De vestigingen Berkroden en Bergschenhoek van Melanchthon, de vestigingen Lyceum en PRO van Wolfert van Borselen en het Sint-Laurenscollege: allemaal relatieve nieuwkomers in Lansingerland.

Begin 2010 zijn de directeuren van de scholen voor voortgezet onderwijs en de gemeente om de tafel gaan zitten om over inhoudelijke zaken te gaan spreken. Hiermee was de aanzet gegeven voor een Lokale Educatieve Agenda voor het voortgezet onderwijs (voor het primair onderwijs bestaat deze al wat langer). Gemeente en schoolbesturen hebben samen de hoofdlijn in beeld gebracht van wat zij met elkaar willen aanpakken. In veel gevallen zijn daar ook andere partners, van buiten het onderwijsveld, bij betrokken.

In de werkconferentie van 29 september 2010 zijn gemeente en schoolbesturen met maatschappelijke partners in gesprek gegaan over de themaâs en onderwerpen die voor het voortgezet onderwijs in Lansingerland van belang zijn:

1. Zorg voor de jeugd

2. Veiligheid

3. Burgerschap en integratie

Aan de conferentie namen vertegenwoordigers deel van de scholen voor voortgezet onderwijs, gemeente, politie, HALT, MBO, onderwijsbegeleiding, schoolmaatschappelijk werk, jeugd- en jongerenwerk, CJG, GGZ, jeugdzorg, GGD en bibliotheek.

LEA bijeenkomst LEA bijeenkomst LEA bijeenkomst