Gemeente Hilvarenbeek


College biedt begroting 2011 aan

Het college heeft de begroting 2011 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Op woensdag 3 november 2010 zal de gemeenteraad zich vanaf 18.30 uur over deze programmabegroting buigen, nadat ze op 15 oktober in de raadscommissie is besproken.

Bij het opstellen van de begroting zag het er naar uit dat de gemeente in 2011 zou worden geconfronteerd met een tekort van bijna ⬠500.000,-. Het college is er echter in geslaagd de inkomsten en uitgaven voor 2011 met elkaar in evenwicht te brengen én de gemiddelde belastingdruk te verlagen met 5% zonder ingrijpende maatregelen te nemen die het voorzieningenniveau of de dienstverlening aan de inwoners zouden beperken.

Om ook de komende jaren een sluitende begroting te kunnen presenteren, zullen echter keuzes gemaakt moeten worden. De komende jaren zal immers flink bezuinigd moeten worden als gevolg van kortingen die het Rijk doorvoert richting gemeenten. Volgens de laatste berichten zal dat voor Hilvarenbeek neerkomen op ruim ⬠1,5 miljoen die jaarlijks minder binnenkomt. Dat is een korting van ruim 15%.

Om duidelijk te krijgen welke inhoudelijke keuzes gemaakt moeten worden, wil het college in nauwe samenspraak met de gemeenteraad een toekomstvisie opstellen. Door eerst gezamenlijk vast te stellen wat in de toekomst belangrijk is voor onze inwoners en voor de gemeente, kan vervolgens worden bepaald wat eventueel anders kan of minder belangrijk wordt. Bij het opstellen van deze toekomstvisie worden gemeenteraad, (vrijwilligers)organisaties, maatschappelijke partners en inwoners betrokken.

Het college beschouwt de begroting 2011 - de eerste begroting van de huidige raadsperiode - dan ook als een 'overgangsbegroting'. De plannen en ambities van gemeenteraad en college voor deze raadsperiode - vastgelegd in het raadsprogramma en het collegeprogramma- zijn er nog niet volledig in verwerkt. Deze 'vertaalslag' zal ook in de toekomstvisie betrokken worden.
Â