Rudolph van Veen Bockbierambassadeur 2010

04/10/2010 16:22

Stichting Dranken Nederland

PERSBERICHT, DEN HAAG 4 oktober 2010

Nederlandse Brouwers benoemt Meesterkok Rudolph van Veen tot Bockbierambassadeur 2010

Vandaag om 13.00 uur is in Amsterdam officieel het bockbierseizoen 2010 ingeluid. Meesterkok Rudolph van Veen luidde hiertoe de bel tijdens een perslunch in de hoofdstad bij Restaurant en Kwekerij De Kas. Even daarvoor was Van Veen benoemd tot "Bockbierambassadeur 2010", een eretitel die Nederlandse Brouwers jaarlijks toekent aan een persoon die zich inzet voor seizoensproducten in het algemeen en bockbier in het bijzonder.

Rudolph van Veen toonde zich erg verheugd bij het in ontvangst nemen van de HerfstBockaal, de wisseltrofee behorend bij de titel "Bockbierambassadeur 2010". Van Veen ontving de eretitel vanwege de zichtbare inspanningen die hij de afgelopen jaren leverde ter meerdere glorie van seizoensproducten en streekproducten. Jack Verhoek, directeur Nederlandse Brouwers zette Rudolph van Veen in zijn speech in het zonnetje: "Door zijn inspanningen en enthousiasme heeft Rudolph van Veen de meerwaarde van koken 'naar het seizoen' en kiezen voor ingrediënten en producten 'uit het seizoen' bij een groot publiek onder de aandacht gebracht. Voorbeeld bij uitstek is het tv-kookprogramma The Taste of Life, waarin Rudolph op culinaire ontdekkingsreis gaat en waarbij seizoensproducten en herkomstgebieden centraal staan." Rudolph van Veen neemt de HerfstBockaal over van Meesterkok Albert Kooy, daarvoor was de wisseltrofee een jaar in handen van Gert Jan Hageman van restaurant De Kas.

Speciaal voor de gelegenheid had Van Veen drie recepten ontwikkeld voor gerechten bereid met bockbier. In zijn dankwoord sprak Rudolph van Veen vol passie over het product bockbier: "Bier heeft volgens mij een even grote diversiteit en gebruiksmogelijkheid in de gastronomie als wijn. Maar waar het vergiste druivensap soms last lijkt te hebben van een ingewikkeld ego, is het gerstenat meer dan welke andere drank een democratische allemansvriend. Het smaakvolste Bier der Bieren, Bockbier, luidt de herfst in met zijn warme gloed en rijke smaken en doet mij verlangen naar boswandelingen gevolgd door open haardvuur in goed gezelschap. Dat verlangen heeft mij ook geïnspireerd bij het samenstellen van de recepten."

De perslunch was zowel feestelijk als informatief. Niet in de laatste plaats omdat het aandeel bockbier in de totale bierafzet in 2009 twee keer zo hoog is als in 1999. Jack Verhoek over de volumestijging: "Wij zijn verheugd dat het aandeel bockbier in de totale bierafzet in tien jaar tijd is verdubbeld! Was het aandeel bockbier in 1999 nog 0,5 procent (69.143 hectoliter) van de totale bierafzet, in 2009 is dit nagenoeg 1 procent met 103.454 hectoliter. Dit tegenover een totale bierafzet van 10.772.041 hectoliter."

Tijdens de lunch hield Thijs Thijssen, algemeen directeur van Bierbrouwerij de Koningshoeven (La Trappe), een inspirerend verhaal over het brouwen en lageren van bockbier. Ook deed Nederlandse Brouwers een donatie aan de biologisch-dynamische geiten (en bokken!) boerderij De Ridammerhoeve in het Amsterdamse bos. De start van het bockbierseizoen valt dit jaar namelijk samen met Werelddierendag. De 6-jarige bok Jan mocht dan ook zeker niet ontbreken bij de overhandiging van de donatie.

Vanzelfsprekend ontbrak de nieuwe oogst bockbier niet. Daar werd door de aanwezigen, uiteraard met mate, erg van genoten!

Bockbier is verkrijgbaar tot het op is. Vaak is dat lang voordat het nieuwe jaar begint. Op de websites van de Nederlandse brouwerijen is meer te lezen over de diverse merken bockbier en de specifieke smaakkenmerken per individueel merk. De bockbierrecepten van Rudolph van Veen zijn te vinden op de website van Nederlandse Brouwers (www.nederlandsebrouwers.nl) onder het kopje 'nieuws'.

Nederlandse Brouwers is de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van acht in Nederland gevestigde bierbrouwerijen: Alfa Brouwerij, Bavaria N.V., Budelse Brouwerij B.V., Grolsche Bierbrouwerij Nederland B.V, B.V. Gulpener Bierbrouwerij, Heineken Nederland B.V., InBev Nederland N.V., Lindeboom Bierbrouwerij B.V. Deze brouwerijen zijn samen goed voor 99,9% van de bierproductie in Nederland.