Gerechtelijke organisatie

Acht jaar cel voor poging tot moord en een gewapende overval

Arnhem, 4 oktober 2010 - De meervoudige kamer van de rechtbank Arnhem heeft een 22-jarige man veroordeeld voor poging tot moord en poging tot diefstal met bedreiging met geweld.

De rechtbank heeft bewezen verklaard dat de man op klaarlichte dag gemaskerd met een bivakmuts en bewapend met een geladen pistool een willekeurige winkel binnen is gegaan om een overval te plegen. Hij heeft tegen het slachtoffer gezegd 'dit is een overval, ik wil geld, anders schiet ik, maak de kassa open' en heeft het pistool op het slachtoffer gericht. Tevens heeft hij eenmaal geschoten in de richting van een stelling. Vervolgens is hij de winkel uitgevlucht. De eigenaar van de winkel heeft direct de achtervolging ingezet. Tijdens deze achtervolging heeft verdachte nog meerdere malen geschoten: eenmaal op de auto waarin aangever zich toen bevond en vervolgens eenmaal in de lucht. Ten slotte heeft verdachte gericht op het slachtoffer geschoten. Daarbij is het slachtoffer door de kogel in de borststreek getroffen.

De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf benadrukt dat het hier gaat om ernstige feiten die voor het slachtoffer een zeer angstaanjagende ervaring geweest, die grote indruk heeft gemaakt. Een schietpartij op straat, op klaarlichte dag, gericht tegen een willekeurige winkelier veroorzaakt in de samenleving in het algemeen soortgelijke onveiligheidsgevoelens.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en heeft daar bij het opleggen van de straf rekening mee gehouden. De rechtbank komt daarom tot een enigszins lagere straf dan door de officier van justitie geëist, waarbij aansluiting is gezocht bij straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. De man is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 4 oktober 2010 Naar boven