Port of Rotterdam

Datum 4-10-2010
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Havenbedrijf Rotterdam is positief over regeerakkoord

Het Havenbedrijf Rotterdam is positief over een reeks punten uit het regeerakkoord die de concurrentiepositie van de haven in Europees perspectief kunnen versterken:


1) De ontwikkeling van de mainport Rotterdam wordt krachtig ondersteund in het regeerakkoord, onder andere met extra investeringen in infrastructuur. Concreet is er EUR 500 miljoen extra voor het oplossen van knelpunten in weg, binnenvaart en spoor.


2) De overheid wordt slagvaardiger door onder andere het permanent maken van de Crisis- en herstelwet, het inkorten van procedures (uitvoering advies Commissie Elverding) en het voortzetten van het programma Randstad Urgent.


3) Belangrijk in dat kader is de instelling van een Infrastructuur Autoriteit voor de Randstad. Transport, logistiek en infrastructuur zijn bovenregionale vraagstukken die je daarom doortastend, bovenregionaal moet aanpakken.


4) PPS-constructies worden toegejuicht door het regeerakkoord, wat relevant kan zijn voor de aanleg van nieuwe infrastructuur zoals de Nieuwe Westelijke Oeververbinding.


5) Het regeerakkoord zet duidelijk in op een gelijk speelveld binnen Europa. Dat betekent gelijke regels voor alle havens en bijvoorbeeld geen extra, Nederlandse milieuregels bovenop de Europese.

Overigens gaat het Havenbedrijf ervan uit dat de ondergrondse opslag van CO2 op zee conform planning doorgaat, incl. het pilotproject van E.ON en Electrabel voor grootschalige CO2-afvang. Dit om de RCI-doelstellingen voor beheersing van de klimaatverandering te kunnen halen.

Meer informatie
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven