Plan Nederland

Malaria-uitbraak treft rampgebied Pakistan

04 oktober 2010

De zuidelijke provincie Sindh in Pakistan is getroffen door een ernstige uitbraak van malaria. Overstromingen blijven de provincie teisteren en in het stilstaande water gedijt de malariamug. Inmiddels zijn ruim 195.000 gevallen van malaria gemeld; naar verwachting zal dat aantal toenemen tot ruim 2 miljoen. Plan distrubueert duizenden klamboes om vooral kinderen en zwangere vrouwen te beschermen tegen de muggen.

Door het aanhoudende hoge water zijn in de provincie Sindh een groot aantal kleine eilandjes ontstaan, waar mensen en hun vee zijn gestrand. Zij wachten op evacuatie - die nog steeds doorgaat - of wachten ter plekke tot het water weer gaat zakken. Zij hebben voedsel, tenten, drinkwater en medicijnen nodig. Dat geldt ook voor de families die terugkeren naar de meer noordelijke provincie Punjab, waar het water enorme schade heeft aangericht. Plan meldt dat noodhulp noodzakelijk blijft, maar dat ook de eerste herstelwerkzaamheden zijn gestart.

400.000 zwangere vrouwen

Bij de recente uitbrak van malaria maakt Plan zich vooral zorgen over de 400.000 zwangere vrouwen in het rampgebied, waarvan zo'n 45.000 op korte termijn moeten bevallen. Zij zijn extra kwetsbaar, helemaal omdat er nauwelijks getrainde vroedvrouwen zijn om de bevalling te begeleiden en toe te zien op voldoende zorg voor moeder en kind.

"De malaria-uitbraak is hopelijk een wake-up call, voor de Verenigde Naties de Pakistanse overheid en hulporganisaties", aldus Unni Krishnan, Plans Disaster Response Policy Coördinator. "Zonder een goed plan van aanpak zal het aantal dodelijke slachtoffers van deze ramp nog verder oplopen."
""