Provincie Utrecht

Utrechtse missie naar India succesvol

Het bezoek aan India van een bestuurlijke delegatie van de Utrechtse kenniseconomie, heeft een aantal concrete resultaten opgeleverd. Zo toonden ten minste dertig Indiase bedrijven belangstelling voor samenwerking met het Utrechts bedrijfsleven en werden de banden tussen de Utrechtse kennisinstellingen en hun Indiase counterparts geïntensiveerd. De delegatie, onder leiding van de provincie Utrecht, was in India van 10 tot 18 september.

De Universiteit Utrecht, de gemeente en de provincie tekenden een intentieverklaring met The Energy and Resources Institute ( TERI) in Delhi. TERI zal een Europees hoofdkantoor in de regio Utrecht openen en gaat samen met de Utrechtse kennisinstellingen onderzoek doen op het gebied van water, energie, biomassa en klimaatverandering. Daarnaast startte het Utrechtse Centrum voor Aarde en Duurzaamheid gesprekken met TERI en het Indian Institute of Science ( IISc) over de mogelijke oprichting van een virtueel Indiaas-Nederlands water-onderzoekscentrum. Het UMC Utrecht legde contacten met een Indiaas softwarebedrijf over het inzetten van serious gaming in de opleiding van artsen.

Interessante contacten
Voor het Utrechtse bedrijfsleven heeft de missie ook veel interessante contacten opgeleverd. Zeker dertig Indiase bedrijven op het terrein van ICT, life science en gaming toonden belangstelling voor samenwerking met Utrechtse bedrijven, zo bleek tijdens gesprekken met vertegenwoordigers van de provincie en de Kamers van Koophandel Midden-Nederland en Gooi-, Eem en Flevoland. De bedrijven willen voornamelijk op het gebied van onderzoek en productontwikkeling met Nederlandse universiteiten en bedrijven samenwerken en zijn mogelijk geïnteresseerd in het openen van vestigingen in Utrecht. Een aantal Indiase bedrijven biedt stageplaatsen aan voor studenten van de Hogeschool Utrecht.

Ambities
De missie sloot aan bij de ambities van de provincie Utrecht en haar partners om de innovatieve kenniseconomie te versterken. Commissaris van de Koningin, de heer R.C. Robbertsen: "De economie van India is, net als de Utrechtse, sterk kennis georiënteerd. Tijdens de missie hebben we de mogelijkheden tot samenwerking verkend en contacten gelegd waarmee we onze eigen kenniseconomie verder kunnen versterken. Daar gaan we nu mee aan de slag."

Voorlopige uitkomsten
Ook de gedeputeerde Economie, de heer J.W.R. van Lunteren, is tevreden over de voorlopige uitkomsten van de reis: "India timmert momenteel heel hard aan de weg, we moeten proberen daar de vruchten van te plukken. Dat kan door te zorgen voor een prettig vestigingsklimaat in onze provincie en dit onder de aandacht te brengen. Uit de gesprekken merkten we dat Utrecht een interessante uitvalsbasis is voor Indiase bedrijven met Europese ambities. En dat die interesse oprecht is, blijkt wel uit het bezoek van een Indiaas bedrijf aan Utrecht dat nog voor deze maand gepland staat."

Voor persinformatie:
eva.de.vroome@provincie-utrecht.nl, (030) 258 22 49 / 06 - 12 67 13 42

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11