Rijksoverheid


2010Z14063
Vragen van het lid Smits (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de onwerkbare bureaucratie in het onderwijs. (Ingezonden 4 oktober 2010)


1
Wat is uw reactie op het bericht dat het onderwijs lijdt onder bureaucratie en regeldruk? 1)
2
Waarom is het u in de afgelopen drie jaar niet gelukt om de bureaucratie in het onderwijs effectief terug te dringen?

3
Hoe oordeelt u over de constatering dat 130 miljoen euro aan manuren gaat zitten in het papierwerk voor uw ministerie? 2)

4
Deelt u de mening dat scholen onnodig veel tijd kwijt zijn aan administratief werk, doordat zij verantwoording moeten afleggen aan maarliefst zeven verschillende instanties, naast de ouders het eigen schoolbestuur? Hoe oordeelt u over de aanbeveling van Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) om scholen te vragen nog maar één keer per jaar aan één partij cijfers te leveren over zaken als personeel en subsidies? Wanneer kunnen we een voorstel hierover tegemoet zien?

5
Deelt u de mening van de voorzitter van Actal dat de regelzucht in het onderwijst model staat voor het "georganiseerde wantrouwen" in ons land? Zo nee, waarom niet?
6
Deelt u de analyse van Actal dat er sprake is van schijnautonomie voor schoolleiders, doordat de verantwoording van de vrijheden die scholen hebben enorm zijn geworden? Zo ja, bent u bereid om meer zaken decentraal te organiseren, aangezien de decentralisatie van het onderwijs en de autonomievergroting van scholen en schoolbesturen heeft geleid tot meer bureaucratie doordat er zo ook meer "verantwoordingsvragers" ontstonden? Zo nee, waarom laat u deze belangrijke mogelijkheid om bureaucratie terug te dringen en zelf regie te nemen onbenut?
1) NOS, 'Actal: papierwerk in onderwijs kan best minder', 28 september 2010 Nu.nl, 'Te veel regeldruk schooldirecteuren', 28 september 2010
2) Schoolleiders ontketend, eindrapport van Actal, 8 september 2010