Onderhandelaarsakkoord cao-Universiteiten

04/10/2010 17:00

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV heeft samen met andere bonden een onderhandelaarsakkoord gesloten met de Vereniging van universiteiten (VSNU) over een nieuwe cao voor de Nederlandse Universiteiten. De in de afgelopen weken gevoerde gesprekken hebben volgens Abvakabo FNV een sober maar evenwichtig akkoord opgeleverd. De rond de start van het academische jaar gevoerde acties hebben in ieder geval tot resultaat gehad dat de ingezette nullijn is losgelaten en dat goede afspraken zijn gemaakt over werkgelegenheid.

De huidige cao wordt verlengd tot 1 oktober 2011. De medewerkers krijgen per 1 november 2010 een eenmalige bruto uitkering van EUR 500 en per 1 februari 2011 een loonsverhoging van 0,5 procent. In het akkoord is naar een balans gezocht tussen inkomensverbetering, werkzekerheid en werkgelegenheid. Daarbij is bijzondere aandacht geschonken aan de positie van arbeidsgehandicapten. Het akkoord geeft daarnaast een impuls aan goed loopbaanbeleid op de universiteiten. Alle andere reeds bestaande regelingen, zoals de seniorenregeling zijn in stand gebleven.

Abvakabo FNV bestuurder Marieke van den Berg is gematigd positief over de gemaakte afspraken. "De marges waren enorm smal en de VSNU is lang op de nullijn blijven zitten. Zonder de inzet van onze leden tijdens de acties hadden we dit niet kunnen realiseren."

Tot 18 oktober kunnen de leden hun stem uitbrengen over het onderhandelaarsakkoord.

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom.