Milieudienst Rijnmond

DCMR controleert groothandelaren met koel- en vriescellen op energiebesparing

04.10.2010 16:00
Communicatie en informatie

In de maanden oktober en november 2010 controleert de DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) groothandelaren met koel- en vriescellen in Rotterdam en de omringende regiogemeenten op het naleven van milieuwetgeving.

Besparingsmogelijkheden

Tijdens de controles wordt gekeken naar het jaarlijkse energieverbruik en de concrete mogelijkheden om energie te besparen. Als er nog veel besparingsmogelijkheden zijn, moeten de bedrijven deze maatregelen uitvoeren. Daarbij kunnen zij rekening houden met investerings- en afschrijvingstermijnen. De ondernemers worden eind november, tijdens een voorlichtingbijeenkomst, nader geïnformeerd over de technische maatregelen.

Wettelijk verplicht

Het Activiteitenbesluit verplicht instellingen met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 50.000 kWh alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Tijdens de controles geeft de DCMR informatie over hoe instellingen zo goed mogelijk aan de wettelijke verplichtingen kunnen voldoen. Als bedrijven de maatregelen niet uitvoeren, wordt opgetreden.

Financieel voordeel

Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen wettelijk verplicht, maar leveren ook een financieel voordeel op. Dit voordeel kan soms oplopen tot 20%.

Klimaatbeleid

Rijk en gemeenten willen vanwege de dreiging van klimaatverandering de uitstoot van CO2 fors terugdringen. Energiebesparing leidt tot minder uitstoot van CO2. De DCMR ziet erop toe dat (middel)grote energieverbruikers rendabele energiebesparende maatregelen nemen.

Controles

In totaal worden in dit traject circa 77 groothandelaren met koel- en vriescellen in het Rijnmondgebied gecontroleerd. Afhankelijk van de bevindingen wordt dit aantal later uitgebreid.