Rechtbank 's-Gravenhage

Vonnis in kort geding over uitvoering noodmaatregelen voor daken van industriële en commerciële gebouwen met instortingsgevaar

Den Haag, 4 oktober 2010 - De voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in een kort geding over de uitvoering van noodmaatregelen voor daken van industriële en commerciële gebouwen waarin dakpanelen zijn verwerkt met gebreken die leiden tot instortingsgevaar en het risico dat bij storm staalplaten wegwaaien.

In 2004 is ontdekt dat de dakpanelen die zijn geproduceerd in 1999 en 2000 en verwerkt zijn in (platte) daken van industriële en commerciële gebouwen gebreken vertonen (delaminatie). Gelet op de gevaarzettende situatie die is ontstaan willen de producent en de leverancier van de dakpanelen overgaan tot het treffen van noodmaatregelen. Zij hebben voorgesteld om bij de daken waar acuut instortingsgevaar dreigt of aannemelijk is, een voorziening te treffen ter voorkoming van instorting of het wegwaaien van de bovenste laag staal. Voor de uitvoering daarvan is een plan van aanpak opgesteld.

De producent en de leverancier vorderden in dit kort geding dat de rechter hun verzekeraar zou veroordelen tot het verlenen van medewerking aan het plan van aanpak en tot voldoening van de daaruit voortvloeiende kosten.
De maatregelen die genomen moeten worden, moeten volgens eisers worden aangemerkt als bereddingsmaatregelen. Op grond van artikel 7:957 lid 1 BW (Burgerlijk Wetboek) hebben zij de wettelijke verplichting bereddingsmaatregelen te treffen wegens het bestaan van de verzekeringsovereenkomst. De verzekeraar is volgens eisers gehouden de kosten van deze maatregelen te vergoeden.

Aangezien eisers de genoemde vorderingen enkel hebben gegrond op hun wettelijke bereddingsplicht jegens de verzekeraar en de verzekeraar die gestelde verplichting jegens haar uitdrukkelijk en gemotiveerd betwist, is er naar het oordeel van de voorzieningenrechter geen dan wel onvoldoende grond voor toewijzing van de vorderingen. Daar staat tegenover, aldus de rechter, dat de verzekeraar haar recht heeft verwerkt zich in een later stadium erop te beroepen dat eisers in deze niet zouden hebben voldaan aan hun bereddingsplicht jegens de verzekeraar. De verzekeraar is immers al geruime tijd op de hoogte van de delaminatie van de dakpanelen en van het risico dat zich daardoor kan verwezenlijken. Zij is ook voldoende in staat gesteld om nader onderzoek te doen en op basis daarvan in het kader van een mogelijke bereddingsplicht aan eisers de nodige eisen te stellen. Van die laatste mogelijkheid heeft zij echter om haar moverende redenen geen gebruik gemaakt.

LJ Nummer

BN9228

Zie het origineel

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 4 oktober 2010