Gemeente Berkelland

gemeenteraad sluitende begroting 2011 aan

College biedt gemeenteraad sluitende begroting 2011 aan

Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad een sluitende begroting voor 2011 aan.

Begroting

Dat betekent dat in de inkomsten en uitgaven gelijk zijn. Wethouder Han Boer van financiën: "Deze begroting is de eerste in het kader van ons coalitieakkoord `Samen Anders'. We kunnen natuurlijk niet in één keer álles veranderen. Maar er zit toch al een bezuiniging van 1,6 miljoen euro in. Dat was nodig ook, want de financiën van Berkelland zijn niet rooskleurig. Daarom willen we aan de ene kant duidelijke keuzes maken en taken meer aan de samenleving overlaten. En aan de andere kant zoeken we geld voor nieuwe initiatieven."

Drie ontwikkelingen

De coalitie ziet drie grote ontwikkelingen in en rondom de gemeente Berkelland: Ten eerste daalt de omvang - en verandert de samenstelling van de bevolking (vergrijzing en krimp) Ten tweede staat de verhouding tussen inwoners en gemeente onder druk (de gemeente regelt te veel dingen die de inwoners ook zelf kunnen doen). En op de derde plaats krijgt de gemeente de komende jaren veel minder geld van de rijksoverheid uit het gemeentefonds. Ook daardoor moeten we ruim acht miljoen euro bezuinigen.

Ingrijpend

Deze drie ontwikkelingen hebben ingrijpende gevolgen. En dat betekent dat we met elkaar andere keuzes moeten maken om de negatieve gevolgen ervan op te vangen. Deze enorme opgave vraagt een andere relatie tussen gemeente en inwoners. Het vraagt om een scherpe en duidelijke visie op de taken: Welke horen wel en welke niet bij de gemeente? Het college van B&W wil eerlijk en duidelijk communiceren wat de bevolking wel en niet mag verwachten van de gemeente.

Kansen

De aanpak in `Samen Anders biedt tegelijk ook nieuwe kansen! Kansen op vernieuwing van activiteiten. En op andere manieren van organiseren. Het college wil `flexibiliteit bevorderen'. Dat kan door samen nieuwe en andere oplossingen te vinden. Niets is meer vanzelfsprekend. En dat geeft ruimte voor creativiteit, voor meedenken en voor allerlei initiatieven.

Wethouder Han Boer van financiën

"We willen duidelijke keuzes maken en taken meer aan de samenleving overlaten"

Eén wethouder minder

De maatregelen uit het coalitieakkoord dragen voor een belangrijk gedeelte bij aan de sluitende begroting voor 2011. Doorgevoerd zijn: aanpassing van rentepercentages en afschrijvingstermijnen die een juister beeld van de hedendaagse werkelijkheid geven, minder uitgaven aan het nieuwe gemeentehuis en de bezuiniging op het college van B&W (één wethouder minder levert jaarlijks 94.000 euro op). Daarnaast zijn nu ook al eerste bezuinigingen op de gemeentelijke organisatie, sport, recreatie en representatie ingevuld.

`Plussen en minnen'

Bij de opstelling van de begroting voor 2011 moesten we rekening houden met een tekort van 3,2 miljoen. Van dit tekort was 2 miljoen eerder dit jaar al bekend bij de tussenrapportage, de zogenaamde voorjaarsnota. Er is later 1,2 miljoen extra tekort bijgekomen. In 2014 loopt dit extra tekort op naar 2,2 miljoen.

Sluitende begroting 2011

Vooral door de genoemde bezuinigingen biedt het college van B&W tóch een sluitende begroting voor 2011 aan de gemeenteraad aan. De maatregelen die het college voorstelt hebben ook een positief effect op volgende jaren. In de komende jaren zou er 2,2 miljoen euro extra bezuinigd moeten worden. Dus bovenop de bezuinigingen van ruim 8 miljoen, die we ons al hadden voorgenomen. Die extra bezuinigingen hebben we kunnen verminderen tot 1,4 miljoen. De komende tijd zullen we gebruiken om na te denken hoe we deze extra bezuinigingsopdracht de komende jaren waar gaan maken. Er is uitdrukkelijk een rol voor de gemeenteraad om hierover uitspraken te doen.

U kunt de Begroting 2011 inkijken in de Gemeentewinkel en de Servicepunten

De gemeenteraad behandelt op 2 en 4 november de begroting voor 2011. Vanaf 5 oktober kunt u deze begroting inkijken in de Gemeentewinkel in Borculo en in de Servicepunten in Ruurlo, Eibergen en Neede. Op deze plaatsen kunt u ook een exemplaar bestellen. De kosten zijn 65.50 euro. De begroting is ook te downloaden van de website. De programmabegroting 2011 is te vinden onder `Bestuur en beleid', `Financiële rapporten'.

portemonnee

Welke vragen hebt u over `de portemonnee van Berkelland?'

De komende weken willen we in een serie artikelen in BerkelBericht uitleggen hoe het zit met de inkomsten en uitgaven van de gemeente Berkelland. Daarvoor is het handig om te weten welke vragen ù hebt over dit onderwerp.

U leest het regelmatig in de krant:: Berkelland komt geld te kort. We moeten bezuinigen. Allerlei financiële termen vliegen u om de oren: begroting, jaarrekening, voorjaarsnota....

Elk jaar betaalt u mee aan de Berkellandse samenleving: Er glijdt een belastingaanslag in uw brievenbus. Maar hoe zit dat nu precies met die portemonnee van Berkelland? Hoe ziet het huishoudboekje van de gemeente er uit? Welke spaarpotjes zijn er? Enzovoort.

Stuur ons uw vragen!

Wilt u ons helpen om duidelijk aan elke inwoner van Berkelland uit te leggen hoe de gemeente met uw geld omgaat? Stuur ons dan uw vragen. De meest gestelde vragen beantwoorden wij dan in de serie artikelen in BerkelBericht. Uw vragen kunt u mailen naar: info@gemeenteberkelland.nl (vermeldt u alstublieft als onderwerp `Vragen voor BerkelBericht'). Uw vragen per post versturen kan ook: Communicatie gemeente Berkelland, Postbus 200 - 7270 HA Borculo