Unicef


UNICEF bezorgd om kinderen in Zuid-Jemen

UNICEF is bezorgd om de kinderen in Zuid-Jemen, waar in de afgelopen weken het regeringsleger en gewapende troepen met elkaar slaags zijn geraakt.

04 oktober 2010, Genève/Sanaa/Amman

"Vooral kinderen lijden onder de gevolgen van dit geweld," zegt Geert Cappelaere, directeur van het UNICEF-kantoor in Jemen. "In de strijd zijn kinderen gewond geraakt, anderen lopen voortdurend gevaar door de aanwezigheid van onontplofte explosieven en landmijnen. Scholen worden gebruikt als opvangcentra voor ontheemden, zodat kinderen ook verstoken zijn van onderwijs."

Ongeveer 15.000 mensen, het merendeel kinderen, zijn door recente gevechten het dorp Al-Hauta in de zuidelijke provincie Shabwah ontvlucht.

Nog grotere tekorten

In Zuid-Jemen hebben kinderen het moeilijk, ook zonder dat er oorlog wordt gevoerd. Door het geweld ontstaan er nog grotere tekorten aan water en goede voeding, sluiten scholen hun deuren en hebben kinderen een nog grotere kans om ziek te worden. UNICEF en haar partners verlenen hulp aan 700 ontheemde families en helpen hen bij hun terugkeer naar Al-Hauta.

Ook het noorden van Jemen telt vele ontheemden. Op dit moment gaat het om meer dan 300.000 mensen, waarvan ruim de helft minderjarig is.