Gemeente Eindhoven

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan de heer De Weeger

De heer F.D. de Weeger is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanwege de jarenlange inzet als vrijwilliger heeft Hare Majesteit de heer Frans de Weeger (73) de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau toegekend.

De heer De Weeger is een karakteristiek voorbeeld van een burger die zich als vanzelfsprekend jarenlang als vrijwilliger inzet voor de samenleving.
Het begon in 1965 toen hij toetrad tot Carnavalsvereniging De Frotters in Veldhoven. Hij heeft zich 33 jaar lang als bestuurslid en Prins Carnaval ingespannen voor de Veldhovense samenleving. Zo was hij initiator van bezoeken aan zieken en bejaarden en stimuleerde hij het kindercarnaval.

In de periode 1986-1994 zette de heer De Weeger zich als teamlid en teamleider in voor de Eindhovense Regionale Verplegings Omroep (Ervo). Frans de Weeger werd er ervaren als een zeer bedreven teamgenoot die altijd probeerde meer uitzendingen te realiseren dan alleen de mis op zondag en drong aan op meer aansluitingen op de ziekenafdelingen. Voor zijn werk bij de Ervo ontving de heer De Weever in 1999 de vrijwilligerspenning van de stad Eindhoven.

In het jaar 1986 neemt decorandus nog een vrijwilligerstaak op zich: hij treedt toe tot de Stichting 18 September. Hij start als medewerker. Van 2001 tot 2006 is hij coördinator van de organisatie van de fakkeloptocht en het defilé. Het was voor de stichting (en de heer De Weeger) triest dat hij om gezondheidsredenen in 2006 dit vrijwilligerswerk moest staken.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: de heer De Weeger is sindsdien als bezoeker altijd bij de bevrijdingsherdenking aanwezig en maakt na afloop rapport op over de zaken die hem zijn opgevallen. Deze rapporten zijn voor de stichting waardevol; zij vormen een basis voor de organisatie van de volgende herdenking. Voor zijn vele en langdurig verleende diensten is hij door het bestuur van de Stichting 18 September onderscheiden met de zilveren fakkel.

In de loop der jaren heeft de heer De Weeger nog meer vrijwilligersactiviteiten opgepakt (hij verricht deze tot op heden nog). Een opsomming:

* decorandus is al meer dan 20 jaar actief (vanaf 1988) als collectant en mede organisator van de collecte voor de Nierstichting in Gestel;


* sinds het moment waarop de heer De Weeger het herstelprogramma van de Anonieme Alcoholisten (AA) volgde en rigoureus stopte met drinken (1990), is decorandus één van de steunpilaren van de Eindhovense afdeling van de AA. Elke maandagavond deelt hij zijn ervaringen met de cliënten. Hij staat letterlijk dag en nacht voor hen klaar;


* binnen amateurschildervereniging "Met potlood en penseel" bekleedt de heer De Weeger in de jaren 1997 t/m 1999 een bestuursfunctie. Het eerste jaar was hij verantwoordelijk voor het organiseren van de jaarlijkse verenigingstentoonstelling. In de daarop volgende twee jaren was hij daarnaast belast met het organiseren van alle bijzondere evenementen, zoals de buitenschilderdag en busexcursies voor leden naar belangrijke tentoonstellingen. Na drie jaar kwam zijn bestuurspositie in het gedrang vanwege zijn "parallelle vrijwilligersfunctie" bij de Ervo. Wat bleef was zijn inzet voor de schildervereniging: als hobby-fotograaf maakt hij reportages van de schilderijen tijdens de exposities;


* de heer De Weeger laat zich van een hele andere kant zien als vrijwilliger bij de stichting "Philips Gloeilampenfabriekje 1891". Een taak die hij al meer dan tien jaar verricht. Met groot enthousiasme geeft hij rondleidingen in het museum van deze stichting;


* verder staat de heer De Weeger in zijn woonomgeving ook goed bekend: hij verricht diverse klussen voor hulpbehoevende buurtbewoners. Zo doet hij boodschappen voor hen, zorgt voor vervoer van en naar het ziekenhuis etc.

De heer R. van Gijzel, burgemeester, speldt decorandus op maandag 4 oktober 2010 de versierselen op tijdens een bijzondere bijeenkomst van de Stichting Philips Gloeilampenfabriekje anno 1891. Deze feestelijke bijeenkomst vindt plaats in Gemeenschapshuis De Ketting, Tinelstraat 3a omdat het Philips Gloeilampenfabriekje verbouwd wordt.